Een waterontharder: de feiten voor goed onderhoud
27/07/2023
Uiteraard weet jij als installateur dat een waterontharder kalkaanslag voorkomt. Maar wanneer je de waterontharder in de woning van jouw klant moet onderhouden, zijn een aantal dingen belangrijk om te weten. Christine Bastiaanse, productspecialist Business Unit Huis & Horeca bij Lubron, legt je uit hoe een waterontharder precies werkt, zodat je bij onderhoud weet hoe de vork in de steel zit..
Hoe werkt een waterontharder en waarom is onderhoud belangrijk?
Een waterontharder regenereert met zout en werkt op basis van ionenwisseling. En dat klinkt best ingewikkeld. Samengevat: er gaat water over de hars in de harskern. Deze hars neemt de kalk op en geeft zout af. Vandaar ionenwisseling, de kalk wordt omgewisseld voor zout. Het water wordt dus kalkarm en ietsje zouter. Tijdens het ‘regenereren’, ofwel spoelen, spoelt de kalk naar het riool.
Er zijn twee type waterontharders:
- Een kabinet: een waterontharder waarbij de harscilinder en het zoutvat in één behuizing zit.
- Een ontharder die bestaat uit een losse harskern en een los zoutvat.
Er zitten draaiende delen in de ontharder en die moeten, liefst jaarlijks, worden schoongemaakt en onderhouden voor een optimale werking en lange levensduur. De werking van het toestel moet wor-den nagekeken, gecontroleerd en eventueel ontsmet en schoongemaakt.
Tips voor onderhoud
1. Het is noodzakelijk dat jouw klant ervoor zorgt dat er voldoende zout in het kabinet of zoutvat zit. Wijs je klant erop dit elke twee maanden te controleren. Het zoutvat dient daarbij gevuld te worden tot twee centimeter onder de pekelbuis.
2. Zorg dat de waterontharder is ingesteld op een resthardheid van 3˚dH. 0˚dH, tenzij de fabrikant van de gekozen kraan anders voorschrijft (er zijn fabrikanten die 4˚dH eisen).
3. Bij een zwembad dat wordt voorzien van een zwembadinstallatie, waarin chemicaliën worden gedoseerd, is het niet raadzaam om het zwembad- en suppletiewater te voeden met onthardwater.
4. De wet zegt dat alle waterontharders die regenereren met zout vallen in de vloeistofcategorie 3. Daardoor is het noodzakelijk om een CA-klep te plaatsen. Dit is een middelzware terugstroombevei-liger, die dient te worden toegepast ter bescherming tegen terugstroming van vloeistoffen klasse 3 in het drinkwaternet. Een CA-klep geeft een drukverlies van 0,8 bar op de installatie. Als de klant te weinig waterdruk ervaart, is de oplossing een drukverhoger te laten installeren.
5. Wanneer er klachten zijn over de werking, is het goed om het volgende te checken:
- De hoeveelheid water dat het woonhuis binnenkomt;
- aantal personen die in het woonhuis wonen (reken per persoon circa 120 liter water per dag);
- indien er een warmtepomp staat: het aantal douchekoppen en badkranen in de woning en het gelijktijdig verbruik in liters per minuut. 2/3 van dit totaal moet per uur onthard worden.
6. Wil je meer weten over de installatie van een waterontharder, bekijk dan deze video.
• Zin in meer kennissnacks? Bekijk het overzicht van de Kennis Work-Outs!
• Wil je meer weten over producten, bezoek dan de pagina van Lubron.