Koelen – én verwarmen - met een lucht-luchtwarmtepomp
21/08/2023
Warmtepompen worden nog steeds vooral gebruikt om woningen te verwarmen of om ze van warm water te voorzien. Maar ze worden ook steeds meer ingezet om woningen te koelen. Een traditionele airco is in feite ook een warmtepomp; een lucht-luchtwarmtepomp. Het verschil met een moderne airco zit 'm in het afgiftesysteem. Jouw klant combineert met een airco het beste van twee werelden: een warme woning tijdens koude dagen en een fris huis tijdens warme dagen. Het expertteam van Daikin beschrijft in dit artikel hoe koelen met een lucht-luchtwarmtepomp werkt en waar je rekening mee moet houden wanneer jouw klant met de warmtepomp wil koelen - én verwarmen.
Hoe werkt een lucht-luchtwarmtepomp?
Lucht-luchtwarmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitendeel. Ongeveer driekwart van de benodigde energie wordt onttrokken uit de buitenlucht en een kwart wordt elektrisch opgewekt. In koelmodus wordt warmte aan de binnenruimte onttrokken en via de condensor naar buiten geleid.
In verwarmingsmodus keren lucht-luchtwarmtepompen de koudemiddelcyclus om, zodat thermische energie aan de buitenlucht wordt onttrokken en in de binnenruimte wordt afgegeven. Het grote voordeel van een lucht-luchtwarmtepomp is dat het opwarmen van de ruimte veel sneller gaat dan bij een lucht-waterwarmtepomp.
De voornaamste onderdelen van een warmtepomp
• Een verdamper (warmtewisselaar)
• Een compressor
• Een condensor (warmtewisselaar)
• Een expansieventiel
Hoe werkt koelen met een warmtepomp?
De werking van een lucht-luchtwarmtepomp en lucht-waterwarmtepomp kan in vele gevallen omkeren, zodat ze de binnenkomende lucht niet langer verwarmen maar afkoelen. Dat noemen we een omkeerbare warmtepomp. De koelvloeistof in het circuit stroomt tijdens het koelen in de andere richting. De verdamper wordt zo de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht.
Bij een lucht-luchtwarmtepomp is er sprake van actieve koeling en biedt een bijzonder goed comfort. Op jaarbasis zijn de energiekosten voor koelen lager dan bij oudere traditionele airco's.
Bij passieve of natuurlijke koeling met grondgebonden warmtepompen en water-waterwarmtepompen wordt de koudere energie uit de bodem gebruikt om het water te koelen dat door de buizen van de vloer- of muurverwarming wordt gepompt. Omdat bij passieve koeling de compressor niet wordt ingezet, is deze vorm van koelen heel zuinig.
Het nadeel is dat je de woning op deze manier niet onbeperkt kunt koelen. Je kunt er de binnentemperatuur maximaal 2 à 4 graden mee doen dalen.
Bekijk voor meer informatie over de werking van een warmtepomp deze animatievideo.
Koelen én verwarmen met airco: ander comfort, maar energiebesparen
Bij lucht/luchtverwarming is het belangrijk dat je jouw klant erop wijst dat lucht/luchtverwarming een andere vorm van comfort biedt dan lucht-waterverwarming. Bij lucht-waterverwarming is sprake van stralingswarmte, terwijl bij lucht-luchtverwarming sprake is van convectie door luchtwarmte. Deze warme lucht kan als minder comfortabel worden ervaren.
Om een zo prettig mogelijk comfort te bieden, maken lucht-luchtwarmtepompen gebruik van een intelligente thermische sensor. De sensor meet de ruimtetemperatuur in de gehele ruimte en zorgt voor een zo gelijkmatig mogelijke verdeling van de luchtstroom. Alle binnendelen van de airconditioning zijn voorzien van zo'n sensor. Het is erg belangrijk om de plaatsing en de luchtworp van te voren te bekijken en samen met jouw klant hierover te overleggen. Dit voorkomt teleurstelling achteraf.
Praktijkvoorbeelden energiebesparing bij verwarmen met lucht-luchtwarmptepomp
Als je gaat verwarmen met je lucht-luchtwarmtepomp ga je automatisch minder gas verbruiken. Hoeveel het gasverbruik gereduceerd kan worden is voor iedere specifieke situatie verschillend.
Voorbeeld 1
Familie Berghuizen woont in een 2-onder-1 kap woning. Voor de woonkamer hebben ze gekozen voor een airco. Zij kiezen er ook voor de verwarmingsfunctie van de airco te gebruiken en de verwarming via de cv-ketel uit te laten.
Het elektriciteitsverbruik is toegenomen met 44%, maar het gasverbruik is met 70% afgenomen. Op basis van de huidige energieprijzen, is de besparing rond de 400 euro per jaar.
Voorbeeld 2
Familie IJsbouts woont in een eengezinswoning en heeft de woning voorzien van wandmodellen in de woonkamer en in de twee slaapkamers. In de winter worden de wandmodellen gebruikt om de ruimtes te verwarmen. Aangezien de woning voorzien is van een inductiekookplaat, wordt de cv-ketel alleen nog gebruikt voor het produceren van warm tapwater.
Het elektriciteitsverbruik van familie IJsbouts is toegenomen met 39%, maar het gasverbruik is met 69% afgenomen. Op basis van de huidige energieprijzen (december 2022) is de jaarlijkse energiekostenbesparing rond de 350 euro.
Maak ook een warmteverliesberekening
Voor een zo goed mogelijk advies richting jouw klant maak je bij koelen én verwarmen een warmteverliesberekening van de woning. Dit zorgt ervoor dat de geselecteerde warmtepomp ook voldoende capaciteit heeft om de woning goed te kunnen verwarmen. Neem bij verwarmen altijd -7 °C als buitentemperatuur en een ruimte temperatuur van 21°C om het vermogen tijdens verwarmen te bepalen.
• Zin in meer Kennis Work-Outs? Bekijk hier het volledige overzicht.
• Wil je meer weten over producten, bezoek dan de pagina van Daikin.