Plaats jij al drukverhogingsinstallaties?
01/10/2021
Jouw klant ervaart te weinig waterdruk in de nieuwe luxe badkamer. Wat kan jij doen als installateur? Juist! Plaats een drukverhogingsinstallatie vlakbij de hoofdaansluiting. Zo profiteren alle tappunten van een hogere waterdruk.
Probleem: te weinig druk
Het waterleidingbedrijf levert altijd één wateraansluiting in een gebouw, de zogeheten hoofdaansluiting. Maar als je veel leiding nodig hebt, om bij alle tappunten in dat gebouw te komen, dan kan het zijn dat er te weinig druk over is in juist die nieuwe luxe badkamer. Stortdouches bijvoorbeeld vragen meer water en waterdruk in de badkamer en ook wanneer leidingen veel hoogteverschil moeten overbruggen, in bijvoorbeeld grachtenpanden of kantoorgebouwen, is vaak extra druk nodig. Het waterleidingbedrijf streeft ernaar om 2 bar waterdruk te leveren, maar dat lukt niet altijd. Hoe kan je dit nu oplossen?
Oplossing: een drukverhogingsinstallatie
Een drukverhogingsinstallatie verhoogt de druk zodat er ook op het hoogste tappunt, of in die luxe badkamer, een flinke straal uit de kraan komt. Je plaatst de unit zo dicht mogelijk bij de hoofdaansluiting en zo profiteren alle tappunten van de hogere druk. Het is belangrijk om de juiste unit te installeren. Houd hierbij rekening met de leidinglengte en de leidingweerstand (diameter). Tegenwoordig zijn veel units toerengeregeld: de capaciteit wordt aangepast aan het verbruik. Gaan er meerdere kranen open? Dan bouwt de unit de druk op en andersom. Zo beperk je het energieverbruik en vermijd je drukschommelingen in de installatie. Bovendien vermindert de toerenregeling de geluidsproductie van de unit. De zuinigste motoren voldoen aan IE5 (de energie-efficiëntie van de motor).
Meer lezen over waterkwaliteit?