Platform binnenklimaattechniek is vraagbaak voor professionals
24/02/2022
De vereniging ‘Binnenklimaat Nederland’ heeft een het kennisplatform ‘Binnenklimaattechniek’ opgezet om professionals in de utiliteitssector op weg te helpen naar de realisatie van een optimaal binnenklimaat.
Platform Binnenklimaattechniek
Het platform staat boordevol informatie, kennis en tools om op duurzame wijze gezonde gebouwen te realiseren.
Alles om professionals in de utiliteitssector te helpen bij het blijven creëren van energiezuinige gebouwen, waarbij een gezond binnenklimaat centraal staat. “Gratis en voor niets”, belooft Remi Hompe, voorzitter Binnenklimaattechniek. Alle gevalideerde informatie is op één plek samengebracht en altijd up-to-date. Vakmensen als ontwerpers, vastgoedbeheerders en onderhoudstechnici vinden er ontzettend veel informatie. “Daarnaast kunnen ze hier al hun vragen stellen om zo de prestaties van klimaatinstallaties te waarborgen.”
Gezond binnenklimaat
De coronapandemie heeft het belang van een gezond binnenklimaat en ventilatie voor de samenleving duidelijk gemaakt. Ventilatie is de 4e basismaatregel om de coronapandemie te bestrijden, maar eigenlijk is het een beetje een ondergeschoven kindje. In veel andere landen, bijvoorbeeld in België, zijn allang wetten aangenomen om een gezond binnenklimaat in openbare gebouwen en kantoren te reguleren. Hier in Nederland is dat nog steeds niet het geval.
Petitie 'Meten is weten'
Het kennisplatform heeft op 26 oktober 2021 de petitie 'Meten is weten' overhandigd aan de leden van de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Binnenklimaattechniek pleit voor wet- en regelgeving over de luchtkwaliteit in Nederlandse gebouwen. Zo zouden in publieke gebouwen verplichte metingen moeten plaatsvinden met behulp van zogenaamde CO2-stoplichten. Die veranderen van kleur zodra het gemeten CO2-gehalte de gestelde normen overschrijdt.
Binnenklimaat Label
Werkgevers die meteen willen weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in hun bedrijfspand, kunnen het Binnenklimaat Label aanvragen via www.binnenklimaatlabel.nl. Het gebouw wordt getoetst of het voldoet aan de normen van het label. Er worden sensoren geplaatst om de temperatuur, de luchtvochtigheid, het CO2- en fijnstofgehalte te meten. Tot slot wordt een enquête onder de werknemers gehouden, want het gaat om de ervaring van de werknemers. Vervolgens ontvangt het bedrijfspand een Binnenklimaat Label. Klasse C is 'voldoende'. Klasse B betekent 'goed'. Als een gebouw klasse A krijgt toebedeeld, dan is het met het binnenklimaat zeer goed gesteld.