Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Voldoen aan energieprestatie-eisen voor gebouwen (EPBD IV)

26/07/2024

Opnieuw zijn de Europese energieprestatie-eisen voor gebouwen aangescherpt. Deze regelgeving is vastgelegd in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Het doel van de Europese Commissie is om de CO2-uitstoot en het energieverbruik van gebouwen in de hele Europese Unie te verminderen. De verplichting om hieraan te voldoen levert daarentegen ook voordelen op voor jou als installateur en voor jouw klant. Door energie efficiënter in te zetten, en daarmee minder energie te gebruiken, voldoe jij aan de EPBD-regelgeving en is de energierekening van jouw klant lager.

EPBD IV is de nieuwste Europese richtlijn, gericht op het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen en volgt de EPBD III op. Deze vernieuwde versie stelt scherpere eisen aan de klimaatregeling in de woningbouw, die ook zullen gelden in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl; voorheen Bouwbesluit). Arnold Bakker, applicatiespecialist bij Resideo benadrukt niet alleen het belang van de wetgeving, maar ook de noodzaak voor installateurs om ervan op de hoogte te zijn: “Als installateur is het belangrijk om dit aspect te benadrukken in de communicatie met de klant. Sterker nog, je bent zelfs verplicht om hem of haar te wijzen op de wetgeving en om de bijbehorende maatregelen in de offerte specifiek te benoemen.”

Verplicht waterzijdig inregelen

Daarom is het noodzakelijk om als installateur zelf goed op de hoogte te zijn van de eisen die de EPBD IV voorschrijft. “Zo ben je soms verplicht om de verwarmingsinstallatie waterzijdig in te regelen. Dit moet na vervanging van de warmteopwekkers, of bij het plaatsen, vervangen of verbouwen van meer dan een derde van het afgiftesysteem”, licht Arnold toe. Met waterzijdig inregelen zorg je voor een optimale retourtemperatuur, om zo het maximale rendement van de warmteopwekker te benutten. Het water stroomt efficiënter door het systeem en je voorkomt temperatuurverschillen tussen verschillende plekken in huis. 

Verplicht thermostatische regeling per vertrek toepassen

Een andere eis is het toepassen van thermostatische regeling per vertrek (zelfregulerende apparatuur). Ook dit is verplicht als je een warmteopwekker of van meer dan een derde van het afgiftesysteem vervangt. Het gaat hierbij om apparatuur die de temperatuur per verblijfsruimte kan regelen. Arnold: “Denk aan een (slimme) thermostaat of een thermostatische radiatorknop. Er zijn diverse oplossingen die het installateurs makkelijk maken om aan deze regelgeving én de wensen van de klant te voldoen.”

Wil je meer weten over deze oplossingen? Bekijk dan de pagina van Resideo Honeywell Home op deze website. 

 

Dit artikel is onderdeel van de Wasco Kennis Work-Out. Wil je ook alle kennis work-outs automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op deze pagina.