Waterontharder: heeft jouw klant al de feiten?
17/09/2021
Jouw klant wil een waterontharder. Goed voor water, mens en milieu, maar zijn de voor- en nadelen wel bekend? Wat vertel je de klant?
Waterontharder
Een waterontharder is een apparaat die ervoor zorgt dat de zogeheten hardheid van het water wordt verminderd. Deze hardheid wordt veroorzaakt door bepaalde elementen die in steensoorten zitten en in het grondwater terechtkomen. Denk hierbij aan Calcium en Magnesium. Hoe meer mineralen er in het water zitten des te harder het water is. Het is dus per regio verschillend.
Het grote gevaar is dat deze hardheid kalkaanslag veroorzaakt en dat is slecht voor leidingen én apparaten. Een waterontharder kan hiervoor een prima oplossing zijn.
Voor- en nadelen van een waterontharder
Voordelen:
- Zacht water
- Geen kalkaanslag
- Apparatuur gaat daardoor langer mee
- Minder schoonmaken
- Minder huidirritatie door uitdroging
- Minder schoonmaakmiddelen en zeep nodig
Nadelen:
- Kosten
- Ruimte
- Onderhoud
- Geluid
- Afvoer nodig
Onderhoud
Een ontharder wordt aan het begin van de waterleiding geplaatst. De ionenwisselaar wordt gespoeld met zout/pekelwater. Zorg dat de ontharder juist wordt onderhouden om de kwaliteit van het water te garanderen.
Een paar tips:
- Volg hierin altijd de instructies van de leverancier.
- Houd het filter of de ontharder goed schoon, zo voorkom je de groei van bacteriën.
- Bij een installatie op basis van ionenwisseling is het nodig om de kunsthars op tijd te regeneren.
- Monteer de juiste terugstroombeveiliging in de aansluiting naar het toestel.
- Check goed of de leverancier een door de Nederlandse staat erkende kwaliteitsnorm heeft. Installeer dus alleen een product met een kwaliteitsverklaring.
- Houd rekening met de voorschriften zoals vermeld in het 'Drinkwaterbesluit en de Drinkwaterregeling'. Op het moment dat je iets verandert aan de installatie, moet je voldoen aan de grondslagen van de NEN 1006.
Meer lezen over waterkwaliteit?