Wijs renoveren: hoger energielabel vraagt om efficiënte ventilatietechnieken
21/03/2024
Om te voldoen aan de in Nederland gestelde energie-eisen moeten meer dan 5 miljoen woningen gerenoveerd worden voor 2030. Marco van Damme van de business unit Installatie bij DUCO geeft enkele waardevolle tips hoe je op een slimme manier het energielabel van woningen verhoogt bij renovaties.
1. Aanpakken van de bouwschil
Een cruciaal aspect van energiezuinige woningen is het aanpakken van de bouwschil van een woning. Het vervangen van oude ramen en het isoleren van een woning zijn essentieel voor het verbeteren van de energie-efficiëntie. Echter, wanneer je je enkel richt op nieuwe ramen en isolatie, wordt de woning een volledig gesloten ruimte zonder spleten en kieren. Een potdichte woning is wel het laatste wat je wilt, want dat is niet prettig wonen en vooral niet gezond. De kans op vochtophoping en schimmelvorming is dan groot, met alle gezondheidsklachten van dien. Een toekomstgerichte renovatie lukt alleen door een brede kijk te hebben en al vanaf het begin voldoende aandacht te besteden aan ventilatietechnieken.
2. Hoger energielabel betekent slimmer ventileren
Om vochtigheidsniveaus in huis in balans te houden, kan een woning niet zonder ventilatie. Maar hoe kun je dit energiezuinig doen? Simpelweg door enkel te ventileren waar en wanneer het nodig is. Dit wordt mogelijk gemaakt door slimme vraagsturing, waarbij CO²- en vochtsensoren worden gebruikt om te bepalen welke ruimtes extra ventilatie nodig hebben. Jouw klant is erbij gebaat om zonaal te ventileren op basis van luchtkwaliteit en -vochtigheid. Zo bespaart jouw klant energie in combinatie met een optimaal binnenklimaat. Zonaal ventileren heeft ook een positief effect op het geluid, omdat het efficiënte ventileren 30 % geluid verminderd.
3. Vergeet de zon niet: koelen = weren
Bij het renoveren van woningen is het verder heel belangrijk om ook aandacht te besteden aan oververhitting. Gerichte zonwering, zoals doekzonwering of schuifpanelen helpen om het binnenklimaat comfortabel te houden, zelfs tijdens warme zomerdagen. Daarnaast is het principe van ventilatieve koeling een mooie oplossing om het binnenklimaat aangenaam te houden en thermische massa te koelen tijdens de zomer. Ventilatieve koeling is een manier van natuurlijk koelen waarbij er tevens efficiënt gebruikt wordt gemaakt van zonwering. Koelen gebeurt dan puur door ventilatie, er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van airconditioning.
4. Snel en efficiënt werken als installateur
“Er komt steeds meer kijken bij de sprong naar een lager energielabel. Vandaar dat wij er alles aan doen om de installateur zo veel mogelijk te ontzorgen. Onder andere met onze Installation app, pricing tool en onze instructievideo’s op Youtube.”, voegt Marco toe.