Van de energietransitie een succes maken
12/10/2018
Veel van je klanten zijn nu nog afhankelijk van fossiele brandstoffen voor het verwarmen van hun huis en hun tapwater. In 2050 niet meer. Hun woning is dan aardgasloos en gebruikt alleen nog maar duurzame energie. Nederland is in 2050 namelijk klimaatneutraal. Tenminste, dat is de bedoeling… Deze energietransitie kent veel uitdagingen en zal zich niet zonder horten of stoten voltrekken. Dat betekent echter niet dat we niet moeten beginnen. Sterker nog, we zijn al begonnen!
De energietransitie is echt al in volle gang. Ik merk het elke dag. De vraag naar nieuwe energie-efficiënte oplossingen was nog nooit zo groot. Warmtepompen zijn ongekend populair. Het aantal aanvragen explodeerde vorig jaar werkelijk en ik verwacht dit jaar opnieuw een record. Een klimaatneutraal Nederland kan niet zonder aardgasloze woningen en een warmtepomp is vaak een geschikte vervanger voor de traditionele cv-ketel.
Laten we echter ook vooral de andere oplossingen niet vergeten. Wat denk je van duurzame gassen (biogas, Powerto-Gas) als vervangers van aardgas? Vaak onderschat, wat mij betreft. Warmtenetten zijn ook een mogelijkheid, al vraagt een dergelijke collectieve oplossing wel om een flinke aanpassing van de huidige infrastructuur (en de discussie over wie dat gaat betalen moet nog gevoerd worden). Ook pelletkachels, pelletketels (ook wel biomassaketels genoemd) en brandstofceltechnologie zijn mogelijke vervangers voor de cv-ketel. Ontstaan er in sommige ruimten kleine hiaten in de warmtelevering dan kan dit eventueel aangevuld worden met infrarood warmtepanelen. Niet alle oplossingen voorzien ook in warm tapwater. Daarvoor kan een zonneboiler of een ventilatiewarmtepompboiler worden geplaatst.
Opties genoeg dus! Even de cv-ketel eruit, de juiste vervanger kiezen en de woning is aardgasloos en energiezuinig. Te simpel he? Elk alternatief voor de cv-ketel vraagt om aanpassingen in de woning. Dat is zelfs één van de belangrijkste uitdagingen. Warmtepompsystemen combineer je bijvoorbeeld bijna altijd met lagetemperatuurverwarming. Dat betekent in de meeste gevallen ook een nieuw afgiftesysteem.
Ook blijf ik het volgende herhalen: je gaat eerst isoleren, daarna ventileren en dan pas installeren. Goede isolatie is nodig om zo min mogelijk warmte te verliezen en systemen optimaal te laten presteren. Veel huizen zijn echter nog niet voldoende geïsoleerd. Ventilatie is nodig om zowel de energiezuinigheid als een gezonde luchtkwaliteit te waarborgen.
Een ander aandachtspunt is dat veel duurzame systemen een groot elektriciteitsverbruiker zijn. Het huidige elektranet is hier nog niet op ingericht. Wordt hier niet op ingesprongen, dan krijgt je klant te maken met een stevige energierekening. Dit kan worden gecompenseerd door zonnepanelen te plaatsen. Dit maakt de woning bovendien pas echt duurzaam.
Het pad van de energietransitie kent dus vele uitdagingen. Een woning is niet zomaar aardgasloos en energiezuinig. De overstap naar energie-efficiënte oplossingen is voor veel klanten dan ook zeer complex. Dit maakt goed advies nog belangrijker. Het is dé manier om deze transitie te laten slagen. Je moet als installateur dan wel op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen zodat je jouw klant maatwerk kunt bieden. Wasco helpt je hier graag bij. Onze afdeling Techniek voorziet je graag van advies. Samen maken we van deze transitie een succes!
► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!