F-gassencertificaat blijft noodzakelijk bij transitie naar brandbare koudemiddelen
04/10/2024
Met de overgang naar natuurlijke koudemiddelen lijkt het misschien alsof een F-gassencertificaat niet meer noodzakelijk is om je werkzaamheden uit te voeren, maar niets is minder waar. Ook bij brandbare koudemiddelen, zoals R290, blijft een F-gassencertificaat noodzakelijk.
Bij het werken met brandbare koudemiddelen tot 3 kg is het vanaf 1 januari 2024 verplicht om een F-gassencertificaat categorie 2 te hebben en om een B3-certificaat te hebben. Vanaf 12 maart 2029 is certificering volgens het nieuwe systeem noodzakelijk. Dit nieuwe systeem bestaat uit certficaten A1, A2, B, C, D en E.
Certificaten A1 en A2
De certificaten A1 en A2 komen overeen met de certificaten F-gassen 1 en 2. A1 is van toepassing op F-gassen en koolwaterstoffen in alle hoeveelheden. Het is het F-gassen 1 certificaat uitgebreid met het Brandbaarcertificaat B1 of B2. Dit examen wordt afgenomen met een koelcel.
Certificaat A2 is van toepassing op F-gassen en koolwaterstoffen tot 3 kg (en 6 kg voor hermetisch gesloten systemen). Dit is het huidige F-gassen 2 certificaat uitgebreid met het Brandbaarcertificaat B3. Hiervoor biedt Wasco de opleiding F-gassen aan. Het examen voor F-gassen categorie 2 en koolwaterstoffen B3 worden afgenomen op een warmtepompinstallatie.
Certificaten D en E
De certificaten D en E komen uit de vorige verordening. Met D mag iemand alleen F-gassen terugwinnen. Dit mag alleen uit systemen tot 3 kg (en 6 kg voor hermetisch gesloten systemen).
Met E is alleen het uitvoeren van lekcontroles aan F-gassensystemen toegestaan. Dit mag alleen zonder in te breken in het koudemiddelcircuit.
Certificaten B en C
Certificaten B en C zijn nieuw toegevoegd. Met B zijn alle koudemiddelhandelingen verrichten aan systemen gevuld met CO2 toegestaan. Het gaat hierbij om alle hoeveelheden koudemiddel. Met het C-certificaat is het verrichten van handelingen aan systemen gevuld met ammoniak in alle hoeveelheden toegestaan.
Hercertificering
De nieuwe F-gassenverordening verplicht mensen ook om te hercertificeren. De geldigheidsduur van het F-gassencertificaat is dus niet meer oneindig. Is het certificaat gehaald onder het nieuwe systeem, zal er elke 7 jaar een evaluatiemoment plaatsvinden om gecertificeerd te blijven. Wat deze evaluatie inhoudt is nog niet bekend.
Al gecertificeerd, dan geldig tot 2029
Voor monteurs die al gecertificeerd zijn, blijft het certificaat geldig tot 12 maart 2029. Dat is de datum dat het nieuwe certificeringssysteem ingaat en waarop men dus via dit nieuwe systeem gecertificeerd moet zijn. Na deze datum is alleen een F-gassencertificaat niet meer genoeg, koolwaterstoffen komen er dan bij. Dit betekent dat iemand met een F-gassencertificaat voor maart 2029 een aanvullend examen voor koolwaterstoffen moet doen.
→ Meer weten over de vernieuwde F-gassenverordening? Lees meer over de aangescherpte F-gassenverordening.