Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Zijn hybride systemen de beste route voor een duurzaam Nederland?

04/10/2024

De verduurzaming van de gebouwde omgeving staat onder grote druk, en de vraag naar efficiënte en toekomstbestendige verwarmingsoplossingen groeit snel. Rick Bruins, National Key Account Director bij Remeha, deelt in dit artikel zijn visie op de toekomst van verwarmingstechnologie in Nederland. Hij legt uit waarom Remeha gelooft dat hybride systemen – de combinatie van een gasketel en een warmtepomp – de sleutel zijn tot het behalen van de duurzaamheidsdoelen in Nederland. Hoe kunnen installateurs hierop inspelen en welke kansen biedt deze technologie voor zowel bestaande als nieuwe woningen?

Hybride als de toekomst

“Als we het hebben over het realiseren van duurzaamheidsdoelen, zien we dat een hybride systeem de beste optie is,” begint Rick. “Het is een oplossing die zowel op de korte als de lange termijn werkt, zeker gezien de uitdagingen rondom netcongestie en klimaatverandering. Het vermogen van een hybride systeem kan beter worden afgestemd op de meest voorkomende buitentemperatuur, waardoor je efficiënter kunt verwarmen zonder overbelasting van het elektriciteitsnet.”

Rick legt uit dat een all-electric warmtepomp, die zelfs bij temperaturen van -10 graden voldoende warmte kan leveren, een enorme investering vergt. “Niet alleen kost het veel ruimte, maar het vraagt ook om aanpassingen aan het elektriciteitssysteem. En hoewel die extreme kou zeer zeldzaam is, moeten huizen op dat moment wel voldoende verwarmd kunnen worden om een comfortabele temperatuur binnen te realiseren.”

De praktische oplossing voor bestaande woningen

Voor bestaande woningen is een hybride systeem juist een interessante oplossing. “Je hebt een systeem op basis van zowel gas als elektriciteit, waarbij gas kan bijspringen als de warmtepomp niet genoeg comfort kan bieden bij lagere buitentemperaturen. Zo heb je altijd een warme woning, zonder dat je afhankelijk bent van slechts één energiebron.”

Daarnaast benadrukt Rick de uitdagingen die een volledige overstap naar all-electric met zich meebrengt. “Als heel Nederland zou overschakelen naar all-electric, zou de netcongestie een nog groter probleem worden dan het nu al is. Bij het dimensioneren van een hybride installatie stem je de installatie af op de meest voorkomende buitentemperaturen, zodat het overschakelt op gas zodra de temperatuur onder het vriespunt komt. Hiermee kan piekbelasting op het elektriciteitsnet worden voorkomen.”

Voor hoogbouw ziet Rick ook grote voordelen. “Met één hybride warmtepomp kunnen meerdere appartementen verwarmd worden. Dit biedt een flexibele en efficiënte oplossing voor complexe gebouwen.”

Groen gas als stip op de horizon

De toekomst van de hybride systemen ziet Rick in het gebruik van groen gas. “Wanneer we traditioneel gas op termijn volledig vervangen door groen gas kunnen we in Nederland de CO2-uitstoot nog verder terugdringen, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.”

Belangrijke aandachtspunten voor installateurs

Installateurs spelen een cruciale rol in deze transitie. Rick noemt drie belangrijke aspecten waarmee zij rekening moeten houden: ruimte, geluid en kwalificaties voor F-gassen. “Een monoblock kan zonder F-gassencertificaat worden geïnstalleerd, maar een split warmtepomp weer niet. Het is belangrijk dat installateurs goed op de hoogte zijn van de vereisten en de mogelijkheden. De beschikbare ruimte in bestaande woningen en geluidvereisten zijn ook leidend voor de keuze van het type warmtepomp. Een all-in-one oplossing, zoals de het nieuwste lid van de Remeha Elga Ace-familie, is bijvoorbeeld ideaal voor woningen met ruimtegebrek doordat het een warmtepomp en cv-ketel ineen is.”

De toekomst is verbonden

Tot slot wijst Rick op het belang van communicatie in de toekomst. “We gaan naar een tijdperk waarin realtime data centraal staat. Denk aan slimme systemen die zelf aangeven wanneer er onderhoud nodig is of die het verbruik optimaliseren op basis van actuele weersomstandigheden. Dit maakt niet alleen de systemen efficiënter, maar ook het leven van de eindgebruiker makkelijker.” Daarnaast geeft Rick aan dat met de opkomst van dynamische contracten dergelijke tooling de eindgebruiker zou helpen om slimmer om te gaan met energie.

De verduurzaming van de gebouwde omgeving staat onder grote druk, en de vraag naar efficiënte en toekomstbestendige verwarmingsoplossingen groeit snel. Remeha speelt hierop in met een diversiteit aan technologieën die aansluiten op de toenemende behoefte aan duurzame warmteoplossingen. Naast verschillende vermogens split en monoblock warmtepompen, hebben ze ook een all-in-one oplossing ontwikkeld, een warmtepomp en ketel ineen.

Bij Remeha varen ze een duidelijke koers als het gaat om een duurzamer Nederland. Een toekomst waarin we streven naar minder CO2-uitstoot zonder mensen tekort te doen als het gaat om comfort en betrouwbaarheid.

→ Wil je meer weten over split, monoblock of all-in-one oplossingen? Bezoek dan deze pagina voor warmtepompoplossingen.

Lees meer over verduurzaming

Kennissessie Gas op hybride
Ruimte-inventarisatie bij de overstap naar een (hybride-)warmtepomp
Checklist warmtepompinstallaties