Feit of fabel? Watereditie
17/09/2021
Lees je ook vaak dingen waarvan je niet zeker weet of het nu een feit of een hardnekkige fabel is? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij hebben er een paar voor je onderzocht!
1) Bewering: Regenwater is beter voor de tuin dan zacht of hard leidingwater
FEIT: In de natuur zijn planten, bomen en struiken juist afhankelijk van regenwater. Dit zuigen zij met hun wortels op vanuit de grond. Het is dus niet meer dan logisch om aan te nemen dat ook de planten in de tuin het beter doen met regenwater dan hard leidingwater. Daarnaast heeft regenwater een hardheid van ongeveer dH 0 omdat er geen zout en mineralen zijn toegevoegd aan het water. Het wordt daarom aangeraden om het regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton en dit water te gebruiken voor de tuin.
2) Bewering: Bronwater is gezonder dan kraanwater
FABEL: Dat het kraanwater in Nederland van ongekende hoge kwaliteit is, is bij veel mensen bekend. Toch worden er veel flessen met bron- en mineraalwater verkocht. Dit is opmerkelijk want de kwaliteitseisen voor het kraanwater zijn strenger dan gebotteld bron- of mineraalwater. Een snelle vergelijking: Het kraanwater in Nederland wordt gecontroleerd op 65 stoffen, gebotteld water wordt gecontroleerd op (maar) 15 stoffen. Daarnaast is uit onderzoek naar voren gekomen dat bron- en mineraalwater een luttele 500 keer duurder is dan kraanwater! De bewering dat bronwater gezonder is dan kraanwater klopt ook niet helemaal. De samenstelling van bronwater is per merk verschillend dus het kan niet aangetoond worden dat het ook daadwerkelijk gezonder is dan kraanwater.
En het laatste weetje: kraanwater komt óók uit de bodem en is dus daarmee strikt genomen ook bronwater. Het kraanwater van Vitens komt uit dezelfde bron als Bar le Duc en Sourcy (bron: Quest juli 2016).
3) Bewering: In Nederland is de waterkwaliteit hoog, dus een waterontharder is overbodig
FABEL: Voor gezondheidsredenen hoef je geen waterontharder aan te schaffen. Het water in Nederland is van perfecte kwaliteit. Toch een waterontharder? Doe het dan om de meer praktische redenen. De badkamer hoeft minder vaak gepoetst te worden want er komt minder kalk uit de kraan, met zacht water is er minder wasmiddel en schoonmaakmiddel benodigd én de apparatuur gaat allemaal veel langer mee want er is geen sprake van verkalking. Een ontharder zorgt dus vooral voor gemak en is goed voor het milieu.
Meer lezen over waterkwaliteit?