Hybride verwarmen
24/01/2022
“Warmtepomp in trek door hoge gasprijs”, “Hybride warmtepomp scoort SCOP van 4.3”. De markt voor hybride warmtepompen is booming. 68% van de warmtevraag komt inmiddels van deze warmtepomp. Uit diverse onderzoeken* is gebleken dat de hybride warmtepomp de uitgelezen techniek is voor de energietransitie. Onze specialist Rob van Houten vertelt waarom hybride verwarmen een ideale tussenstap is in de energietransitie.
Wat is dat?
Een hybride warmtepompoplossing is niets anders dan een tweeledige oplossing voor verwarmen. Dit betekent dat er in een bestaande situatie een extra warmteopwekker wordt toegevoegd aan de ketel en beiden worden slim aangestuurd. Een redelijk jonge cv-ketel kan dus gewoon blijven hangen en daar wordt dan een kleine warmtepomp naast geplaatst (hybride). Is de ketel aan vervanging toe? Dan kan je nog steeds kiezen voor een nieuwe cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. In beide gevallen praat je over ‘hybride verwarmen’.
Wat gebeurt er tijdens hybride verwarmen?
Bij een samenwerking tussen een cv-ketel en een juist geselecteerde warmtepomp levert de warmtepomp ongeveer 30% van het benodigde verwarmingsvermogen. Het is dus belangrijk om te weten wat het werkelijke verwarmingsvermogen is om te verwarmen (De rest wordt opgepakt door de cv-ketel). Dit lijken ongunstige percentages maar houd goed in gedachten dat een hybride oplossing al snel tot 70% op het gasverbruik kan besparen! Zo gaan de stookkosten aanzienlijk omlaag.
Radiatoren en/of vloerverwarming
Het is belangrijk om te kijken naar het warmteafgiftesysteem in combinatie met de hybride installatie. Zijn er alleen radiatoren of is er ook al vloerverwarming? Kunnen deze voldoende warmte leveren bij lage of gemiddelde watertemperaturen (30-50°C)? Nee? Dan is een aanpassing in de afgifte van de radiatoren of het bijplaatsen in sommige gevallen van vloerverwarming nodig.
Warm water
Een warmtepomp betekent automatisch een boiler of buffer/boiler-oplossing. Of toch niet? Bij een hybride installatie blijft de cv-ketel namelijk voor het warme tapwater zorgen. Echter, het kan wel gewenst zijn om soms te kiezen voor een boiler of buffer/boiler-oplossing. Dit is afhankelijk van en specifiek voor iedere situatie. Een dergelijke oplossing vereist meer opstelruimte en is duurder.
Onderzoek
Meerdere onderzoeken* hebben uitgewezen dat het gebruik van een hybride warmtepomp op verschillende fronten een groot voordeel oplevert. Zo leveren deze warmtepompen tweederde van de cv-warmtevraag in woningen, zorgen ze voor een lastenverlaging omdat het gasverbruik tot wel 70% kan dalen en zijn ze onmisbaar om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. De afweging tussen gebruikskosten, comfort, CO2-besparing en gasverbruik bepaalt uiteindelijk hoe een hybride systeem het beste kan worden aangestuurd.
Wasco
Interesse in een hybride warmteoplossing? Onze afdeling Techniek staat klaar om jou van advies te voorzien en je wegwijs te maken in de wereld van de hybride warmtepomp. Deze technisch specialisten helpen je met het maken van keuzes en leggen je alle mogelijkheden voor.
Met het grote aanbod opleidingen van ons WasCollege ligt daarnaast de kennis over warmtepompen, hybride systemen en de installatie hiervan binnen handbereik!
Rob van Houten
Rob van Houten heeft meer dan 35 jaar ervaring in de installatiebranche. Hij was 25 jaar in dienst bij de Vaillant Group als Servicemanager en Manager Opleidingen. In 2011 maakte hij de overstap naar Wasco. Hier is hij Technisch Specialist. Zijn afdeling is gespecialiseerd in engineering van duurzame oplossingen. Rob geeft trainingen en presentaties aan collega’s en klanten over de diverse technieken van nu en de toekomst.
*Installatiemonitor, coalitie HR-Hybride, onderzoeksbureau Ecorys en Adviesbureau BDH