Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

De impact van het binnenklimaat op de gezondheid nog steeds onderschat

12/08/2024

Een mens heeft 3 dingen nodig om te overleven: water, voedsel en lucht. En we kunnen het kortst zonder lucht. Toch wordt frisse lucht in huis nog niet serieus genoeg genomen. We snappen allemaal wat er gebeurt als je geen lucht meer krijgt, maar er is nog te weinig bewustwording rondom de gezondheidsproblemen die op korte en lange termijn kunnen ontstaan door het continu inademen van vervuilde lucht. De lucht in woningen en kantoren is circa 5 keer zo vervuild als de buitenlucht. Daarom is het belangrijk om vervuilde lucht naar buiten af te voeren en frisse buitenlucht toe te voeren. René Cas, Adjunct Directeur Business Development bij R-vent, benadrukt de urgentie van goede ventilatie. In dit artikel lees je waarom.

R-vent deed onderzoek naar de investering in het binnenklimaat bij bedrijven. De bouwgerelateerde kosten bleken slechts een klein deel ten opzichte van de loonkosten. Ventilatie is weer een heel klein deel van de constructiekosten binnen die totale investering. Op ventilatie wordt vaak bespaard, ondanks dat slechte ventilatie op de grootste kostenpost drukt: loon. De impact van het binnenklimaat op medewerkers is groot. Onderzoeken laten zien dat er een rechtstreeks verband is tussen ventilatie en ziekteverzuim. En als dat binnen kantoren geldt, geldt dat natuurlijk net zo goed voor woningen. 

Onderzoek bevestigt het positieve effect van ventilatie op gezondheid 

Veel onderzoeken worden gedaan in het kader van werknemerswelzijn. De impact van ventilatie op het binnenklimaat en dus de gezondheid wordt hierdoor steeds duidelijker. 

Een onderzoek van GGD Amsterdam toont aan dat een verbetering van de ventilatie in een kantooromgeving leidde tot een daling van het ziekteverzuim, met gemiddeld 35% minder ziektedagen per jaar. Dit vertaalt zich direct naar lagere ziektekosten en een hogere efficiëntie binnen het bedrijf. (Casestudy ventilatie en ziekteverzuim - 2019)

Een studie van de Universiteit Maastricht toont aan dat slechte luchtkwaliteit op de werkvloer kan leiden tot een toename van ziekteverzuim. (Onderzoek Binnenklimaat en ziekteverzuim - 2020)

TNO heeft met onderzoek aangetoond dat een goed ventilatiesysteem de productiviteit met 10% kan verhogen. Maar ook dat de initiële investering in een goed ventilatiesysteem zichzelf kan terugverdienen door energiebesparing en gezondheidsvoordelen op de lange termijn. (Effect van ventilatie op productiviteit - 2018 en Effectiviteit van ventilatiesystemen op gezondheid en energieverbruik - 2021)

Brandklep versus rookklep

Regelgeving rondom ventilatiekanalen is met name gericht op de mogelijkheid tot vluchten. Met andere woorden, mensen moeten genoeg tijd hebben om het pand te verlaten wanneer er brand en rookontwikkeling ontstaat. Hieronder beschrijven we twee belangrijke bepalingen.

Weerstand tegen rookdoorgang (WRD) 

Per 1 juli 2021 gelden voor ventilatiekanalen nieuwe, strengere eisen met betrekking tot de weerstand tegen rookdoorgang (WRD). Om te voldoen aan de WRD-bepalingen moet elk component getest worden op rooklekkage. De te gebruiken methodes zijn bepaald in de NEN 6075:2020 norm. In deze regelgeving staan een tweetal belangrijke verwijzingen die gelden voor het ventilatiesysteem:

Testnormen kanaalwerk: EN 1366-1 
Testnormen brandkleppen: EN 1366-2

Wanneer een luchtkanaal door een brand- en/of rookwerende scheiding voert, moeten brandkleppen geselecteerd worden die aan de geldende eisen voldoen. De laatste wijzigingen in regelgeving zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012 sinds 1 juli 2021 en betreffen rookmelding. Omdat het belangrijk is dat de brandklep sluit bij detectie van (koude) rook moet de brandklep worden aangestuurd door een rookmelder.

De Wet kwaliteitsborging: brandkleppen

Elk bouwproduct dat in Europa op de markt gebracht wordt, moet bij een voorgeschreven geharmoniseerde Europese norm voorzien zijn van CE-markering. Voor bouwproducten is dit geregeld in de verordening bouwproducten CPR: Europese regelgeving nummer 305/2011.

Bovenstaand tabel schetst dat er uitsluitend brandkleppen mogen worden toegepast waarvan de brandveiligheid met geharmoniseerde Europese Normen is aangetoond. 

R-vent maakt zich hard voor het grote belang van ventilatie, maar ook voor brandveiligheid. Als lid van de Nederlandse Vereniging van Luchtkanalen-fabrikanten (LUKA) heeft de organisatie kwaliteit hoog in het vaandel. René Cas “Er zijn veel kwaliteitsverschillen in gebruikte materialen op de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van ventilatiekanalen. Door toevoeging van dampdichte isolatiebuizen en hulpstukken veranderen de eigenschappen van het kanaalwerk. Er is veel verschil in brandbaarheid tussen de diverse isolatiematerialen. De kwaliteit van de materialen die je gebruikt als installateur is daarom des te belangrijker.”  

Lees meer over het bewerkstelligen van een gezond binnenklimaat

→ Opleiding: Gezond Binnenklimaat, Ventilatie en Luchtbehandeling
De weg naar een gezond binnenklimaat