Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Jouw klant: Kan je koelen met een wtw?

12/08/2024

Jouw klant heeft ergens gelezen dat je kan koelen met een wtw. Dus hij komt bij jou met de vraag of dit mogelijk is. Wat antwoord je dan? Ja en nee. Met een wtw-unit kan je passief koelen, maar niet actief koelen. Wat zijn de functies van een wtw in de winter en zomer?

Koelen met een wtw-unit:
Met een wtw koel je passief, niet actief.

Wtw in de winter:
Koude buitenlucht wordt opgewarmd.
> Warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt overgedragen aan de koude buitenlucht in de warmtewisselaar.

Wtw in de zomer:
Koelere binnenlucht koelt warmere buitenlucht af voordat het binnenkomt.
> De wtw koelt niet actief zoals een airco.
> ’s Nachts koelen door koudere buitenlucht als de bypass is geactiveerd.

Wtw in de winter

De wtw heeft zijn bekendheid verworven, omdat het aan WarmteTerugWinning doet. Dit betekent dat de koude lucht die van buiten wordt aangezogen, opgewarmd de woning ingeblazen wordt. In de winter is de buitenlucht kouder dan de warme binnenlucht.  De koude buitenlucht gaat via de wtw-unit vlak langs de warme binnenlucht die naar buiten geblazen wordt. In de warmtewisselaar vindt dan een energieoverdracht plaats. De warme lucht geeft zijn warmte af aan de koude lucht waardoor deze deels opwarmt.

Voorbeeldberekening energieoverdracht

Buiten is het –10 graden en binnen +21 graden. Het verschil hiertussen is 31 graden. Van deze 31 graden kan je ongeveer 90% terugwinnen door de warmtewisselaar. Dit betekent dat de lucht die via de wtw het huis weer ingeblazen wordt, is opgewarmd van -10 naar +17,9 graden. Jouw klant krijgt dus geen ijskoude luchtstroom in huis.

Wtw in de zomer

In de zomer werkt de wtw de andere kant op. Dan is de binnenlucht vaak een aantal graden kouder dan de warme buitenlucht en dan vindt de energieoverdracht omgekeerd plaats. Dan geeft de koude binnenlucht zijn koelte af aan de warme buitenlucht waardoor deze gekoeld de woning in geblazen wordt. Op die manier warmt het dus nauwelijks op door het gebruik van een wtw.

Deze manier van koelen heet passief koelen oftewel natuurlijke koeling. Het systeem maakt gebruik van de koude lucht die al aanwezig. Dit is een zeer energiezuinige werking, omdat de wtw niet actief koelt zoals een airco. Het zal door de wtw dus nooit koeler worden overdag, dit gebeurt alleen ’s nachts wanneer het kouder is dan binnen en de bypass geactiveerd is.

Voorbeeldberekening energieoverdracht

Buiten is het +30 graden en binnen +25 graden. Het verschil hiertussen is 5 graden. Van deze 5 graden kan je ongeveer 90% terugwinnen door de warmtewisselaar. Dit betekent dat de lucht die via de wtw het huis weer ingeblazen wordt is afgekoeld van +30 naar +25,5 graden. Nadeel is dat er nu warmtetoename plaats vind.

Wtw (zomer)bypass

Kan je dan zelf nog iets doen aan die wtw? Mocht jouw klant een nieuwe installatie willen en deze ook voor koeling willen gebruiken adviseer dan een wtw met een (zomer)bypass. Alle nieuwe modellen hebben deze. Maar wat doet deze bypass nu eigenlijk?

De bypass zorgt ervoor dat er géén energieoverdracht plaatsvindt tussen de passerende luchtstromen. Het schakelt de warmtewisselaar in de wtw-unit uit gedurende de zomernachten. Ondanks dat het overdag lekker warm wordt, koelt het in de nachten behoorlijk af. Deze koude lucht wordt direct van buiten naar binnen gevoerd. Hierdoor is de verse lucht die de woning in wordt geblazen dus een flink aantal graden koeler dan de warme binnenlucht die wordt afgevoerd. Dit werkt alleen wanneer het verschil tussen binnen en buiten groter is dan 7°C.

Meer weten over wtw?

Wtw-systemen in de praktijk
Verdiep je in wtw-systemen
→ Mogelijkheden van wtw