Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Wat is er voor jou veranderd door de Omgevingswet?

03/04/2024

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In deze wet, die alles omvat wat te maken heeft met de leefomgeving, zijn 26 wetten gebundeld. De belangrijkste regels hieruit zijn uitgewerkt in vier besluiten. Maar wat is er voor jou veranderd door de Omgevingswet? We leggen het per besluit uit. 

Wil je eerst nog meer weten over de Omgevingswet? Op de pagina over deze wet vertellen we je hier meer over. 

Omgevingsbesluit

Het Omgevingsbesluit (Ob) regelt bevoegdheden, handhaving en beheer. Daarnaast staat hierin de informatie over procedurele regels, projectprocedures, milieueffectrapportages, financiële bepalingen en digitale voorzieningen. 

Met het Omgevingsbesluit wordt het omgevingsrechts vergemakkelijkt. Dit komt doordat verschillende Algemene Maatregelen van Bestuur geheel of gedeeltelijk vervangen zijn, regels geschrapt zijn en de noodzakelijke regels op een geordende manier ondergebracht worden onder dit besluit. Als installateur is het voor jou dus makkelijker om terug te vinden aan welke regels jij je moet houden.

Daarnaast zorgt het Ob ervoor dat het logischer, eenvoudiger en inzichtelijker is met welke bestuursorganen jij te maken krijgt bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Het aantal procedurele bepalingen is in het Ob ook vermindert, waardoor procedures inzichtelijker worden. Bij grote en complexe projecten is ook een snellere en betere besluitvorming gewaarborgd binnen het Omgevingsbesluit, doordat er nadere regels zijn opgenomen over de procedure. 

De milieueffectrapportage is inzichtelijker gemaakt in het Ob. Dit is gebeurd door de regels voor plannen, programma’s en meer onder te verdelen in afzonderlijke afdelingen. 

Het kostenverhaal is in het Omgevingsbesluit inzichtelijker gemaakt. Er zijn rekenregels in het Ob opgenomen en die zijn samengevoegd per onderwerp. 

► Lees meer over het Omgevingsbesluit

Besluit bouwwerken leefomgeving

In het Besluit bouwwerken leefomgeving zijn de algemene regels opgenomen met betrekking tot veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken.

Hierin zijn de regels met betrekking tot brandveiligheid aangescherpt. De omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik is afgeschaft en in plaats daarvan is de gebruiksmeldingsplicht uitgebreid. Voor elke gebruiksfunctie is beschreven vanaf hoeveel personen er een gebruiksmelding gedaan moet worden (zoals: bij een kantoorfunctie moet deze melding gedaan worden vanaf 150 personen). Ook de brandklasse van gevels voor nieuwbouw en verbouw van hoge gebouwen is aangescherpt van brandklasse B naar brandklasse A2. 

Eisen met betrekking tot bereikbaarheid en bluswatervoorzieningen zijn nu onderdeel geworden van de lokale wetgeving, het Omgevingsplan. Het verschilt dus per gemeente wat hiervoor de regels zijn. 

Wat betreft toegankelijkheid is de eis aan bereikbaarheid van gebouwen vanaf de openbare weg ook gaan gelden voor (eengezins)woningen. 

In het Bbl is ook opgenomen dat bouw- en sloopwerkzaamheden moeten verlopen volgens een daarvoor opgesteld veiligheidsplan. Er dient een veiligheidscoördinator aangesteld te worden wanneer er risico’s zijn voor de veiligheid in de omgeving van deze werkzaamheden. 

Het is volgende de Bbl ook niet meer toegestaan om de rookgasafvoer van een verbrandingstoestel voor vaste brandstoffen via de gevel te laten lopen. Dit geldt ook voor verbouw. 

Lees meer over het Besluit bouwwerken leefomgeving

Besluit kwaliteit leefomgeving

Dit besluit geldt alleen voor het Rijk en decentrale overheden. Dit is dus niet direct van toepassing op jou als installateur. 

Besluit activiteiten leefomgeving

Veel regels met betrekking tot de activiteiten die jij uitvoert in de leefomgeving zijn ondergebracht bij gemeenten en waterschappen, omdat deze gekoppeld zijn aan de specifieke locaties. Het gaat vaak om regels met betrekking tot geluid, geur en externe veiligheid ter bescherming van omwonenden of van regionale watersystemen. Het is dus mogelijk dat deze regels nu per gemeente verschillen. 

Lees meer over het Besluit activiteiten leefomgeving