Verduurzamen in de historische binnenstad
11/07/2019
Het verduurzamen van panden in onze historische binnensteden brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Gebouwen zijn slecht geïsoleerd en de ruimte voor energieefficiënte installaties is vaak beperkt. Leon Nusteling van Guneco Installatietechniek bewijst momenteel dat verduurzaming ook hier mogelijk is. Dat doet hij door zijn eigen pand uit 1887 klaar te maken voor de toekomst.
Mooi pand in de binnenstad
“Ons bedrijf zat tot vijf jaar geleden in een nieuwbouwpand op een industrieterrein in Dordrecht. Ik kreeg echter de kans om een pand te kopen aan de haven in onze historische binnenstad. Er is een grote bedrijfsruimte met daarboven twee woningen, iets wat kenmerkend is voor het havengebied in Dordrecht. Aan de achterkant van het pand zit een groot dakterras met daaraan nog een klein appartement. De bedrijfsruimte is nu mijn werkplaats en ik woon zelf in één van de bovenwoningen. De andere woning verhuur ik en in het appartement woont mijn dochter.”
Bewijzen dat het kan
Leon zit in een prachtig pand op een schitterende locatie. Het gasverbruik van zijn pand was echter gigantisch. “Daar moest ik iets aan doen. Tegelijkertijd wilde ik graag bewijzen dat je ook panden in de historische binnenstad wel degelijk kunt verduurzamen. Je hoort wel eens dat daar niet eens aan wordt begonnen omdat het onmogelijk wordt geacht. Er is geen goede stroomvoorziening, geen isolatie, geen ruimte, etc. Men is daarnaast bang om geluidsoverlast te veroorzaken. Dus ben ik het gewoon gaan doen, in mijn eigen pand, kijken of dat lukt. Als je in de historische binnenstad kunt verduurzamen, dan lukt het bijna overal.”
Verwarmen met een pelletketel
Leon geeft aan dat het een enorme klus is om een dergelijk pand helemaal perfect te isoleren. “Inmiddels hebben we gevelisolatie en zijn de daken voor bijna driekwart geïsoleerd. De isolatie is verbeterd, maar nog steeds niet goed genoeg. Dat maakt de inzet van een warmtepomp moeilijk en onrendabel. Je ziet weleens dat mensen zich daarop blindstaren en dat zij andere mogelijkheden vergeten. Een pelletketel is echter een zeer goed alternatief. Daar ben ik nu, in combinatie met een warmtepompboiler, mee aan het experimenteren. Ik wil namelijk voor ik iets adviseer bij mijn klanten ontdekken hoe het in de praktijk werkt en of het daadwerkelijk rendabel is.”
Uitproberen van warmtepompboilers
Hoe ziet de huidige opstelling van het pand er dan precies uit? “Ik heb een pelletketel van 48 kilowatt. Daar hoort een buffervat van 1.000 liter bij waarin de warmte wordt opgeslagen en uit wordt onttrokken. De werkplaats en het appartement zijn hierop aangesloten en binnenkort sluit ik ook beide woningen erop aan. Als test heb ik nu ook een warmtepompboiler staan, die ik gebruik voor warm water in het appartement. Als dit goed werkt, ga ik ook warmtepompboilers
inzetten voor de woningen. Op het dak lag al een aantal oude zonnepanelen. Die zet ik nu in om het stroomverbruik van de warmtepompboiler op te vangen. Eén woning is nu voorzien van een airconditioningsysteem waarmee ik zowel koel als verwarm. Daarvoor gebruik ik ook stroom van de zonnepanelen.”
Stappen zetten door te leren
Bij verduurzaming in de historische binnenstad is ruimte volgens Leon de grootste uitdaging. “Ik heb met dit pand het geluk dat ik de installaties makkelijk kwijt kan. Ook heb ik een plat dak met ruimte voor zonnepanelen. Dat is natuurlijk lang niet bij elk pand in de binnenstad zo. Het zit bovendien allemaal dicht op elkaar. Daar moet je bijvoorbeeld bij de inzet van pelletketels rekening mee houden. De uitstoot ervan is vrij schoon, maar omwonenden beseffen dat misschien niet. Zeker in de zomer wordt de rook ervan wellicht minder geaccepteerd. Ik ga nog andere opstellingen uitproberen en misschien werken die wel veel beter. Ik blijf onderzoeken en mijn bevindingen delen met andere installateurs. Die komen wel eens bij de huidige installatie kijken. Er ligt een enorme verduurzamingsopgave, daarin moeten we met z’n allen stappen zetten, ook in de binnenstad.”