Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

CO-vrij keurmerk: niet vrijblijvend, toch onbekend bij consument

29/05/2024

Sinds de invoering van de Gasketelwet in april 2023, zijn de regels rondom het werken met gasverbrandingsinstallaties aanzienlijk verscherpt. Voldoen aan de juiste eisen voor CO-certificering levert je het keurmerk CO-vrij op, evenals een vermelding in het register voor gasverbrandingsinstallaties. Dit keurmerk is essentieel, omdat jouw klant op zijn of haar beurt de verplichting heeft om te controleren of je gecertificeerd bent. Echter, weet jouw (potentiële) klant dit wel?

Volgens de Gasketelwet moeten zowel het installatiebedrijf als de uitvoerende installateur gecertificeerd zijn. Deze certificering laat zien dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om veilig met gasverbrandingsinstallaties te werken. Bedrijven moeten hiervoor een keurmerk CO-vrij behalen en worden opgenomen in een landelijk register waar consumenten hun controle kunnen doen. Het doel van dit proces is transparantie en veiligheid waarborgen binnen de sector. 

Stand van zaken: 2400 gecertificeerde bedrijven 

Als vakman vraagt de verplichte certificering een extra investering in tijd en geld. Als installatiebedrijf krijg je naast de financiële investering te maken met extra administratieve rompslomp. Ondanks dat het aantal gecertificeerde installateurs en bedrijven flink toeneemt, voldoet ruim een jaar na de invoering nog lang niet iedereen in Nederland aan de certificeringen. De teller van bedrijven die het CO-vrij logo mogen voeren, staat momenteel op zo’n 2400, meldde installatie.nl medio april 2024.   

Veel consumenten kennen de plicht niet 

Het blijkt dat veel consumenten nog steeds niet op de hoogte zijn van de verplichting om te controleren of hun installateur gecertificeerd is. In de offertefase is het daarom belangrijk om jouw klant goed te informeren. Een vakkundige uitleg kan namelijk net dat verschil maken waardoor jij die mooie opdracht binnenhaalt.  

Maar wat moet jouw klant daarnaast nog weten om verantwoorde keuzes te maken? Vooral de verwarring tussen CO en CO2 leidt nog wel eens tot onjuiste beslissingen die onbedoelde risico’s met zich meebrengen.  

Verschil CO en CO2 

Een veelgemaakte vergissing is de verwarring tussen koolmonoxide (CO) en koolstofdioxide (CO2). CO is een giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, hout, kolen, en olie. Dit gas is kleurloos, geurloos en zeer gevaarlijk. Kooldioxide (CO2) daarentegen, is een natuurlijk gas dat we uitademen en dat in hoge concentraties verstikkend kan werken, maar niet direct giftig is. Voor de veiligheid is het belangrijk dat jouw klanten dit verschil begrijpen. 

Verschil CO- en CO2-meters 

Veiligheid versus gezondheid: de meters voor het detecteren van deze gassen zijn heel verschillend. Een CO-meter is specifiek ontworpen om koolmonoxide op te sporen en kan levensreddend zijn in woningen met gasverbrandingsinstallaties. Een CO2-meter meet de concentratie koolstofdioxide in de lucht en wordt vaak gebruikt om de luchtkwaliteit in ruimtes te monitoren, bijvoorbeeld om te controleren of de woning wel voldoende wordt geventileerd.  

Hoe kan je klant een certificaat controleren? 

Naast de plicht voor bedrijven, rust er dus ook een verantwoordelijkheid op de consument. Klanten moeten jouw certificering controleren nog voordat er werkzaamheden worden uitgevoerd. Je kunt je klant hierbij helpen door automatisch het CO-vrij keurmerk te tonen, dit eventueel uit te leggen en je klant erop te wijzen dat ze het kunnen checken via het daarvoor bedoelde register. 

Waar kan jouw klant checken of iemand is geregistreerd? 

Jouw klant kan controleren of jouw bedrijf geregistreerd is via het officiële register voor gasverbrandingsinstallaties. Dit register is online toegankelijk en biedt een overzicht van alle bedrijven en installateurs in Nederland die voldoen aan deze regelgeving.  

Welke handelingen mogen wel zonder certificaat? 

Niet alle werkzaamheden rondom gasverbrandingsinstallaties vereisen een certificaat. Dus in het geval dat je nog druk bezig bent om je certificering in orde te maken, mogen je klanten je voor bepaalde handelingen ondertussen wel gewoon inschakelen. Kleine handelingen zoals het afstellen van een thermostaat of het vervangen van batterijen in een rookmelder kunnen zonder certificering worden uitgevoerd. Echter, zodra het gaat om installatie, onderhoud of reparatie van de ketel zelf, is certificering absoluut noodzakelijk. 

Conclusie 

De invoering van de Gasketelwet en de daarmee gepaard gaande certificeringsplicht hebben als doel de veiligheid rondom gasverbrandingsinstallaties te verhogen. Hoewel de wet al meer dan een jaar van kracht is, zijn nog niet alle installatiebedrijven en installateurs gecertificeerd, en is de kennis onder consumenten te beperkt. Als vakman is het essentieel om jouw klanten goed te informeren over het belang van CO-certificering. Dit niet alleen om hen bewust te maken van de gevaren van CO, maar ook om jouw kans op het binnenhalen van opdrachten te vergroten. Zorg ervoor dat jouw klant weet waar hij of zij op moet letten, zodat er samen gewerkt kan worden aan een verantwoorde installatie en een veilige omgeving.