Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Ventilatie in gestapelde bouw verduurzamen

28/02/2024

Bij renovatie van gestapelde bouw zorgen het kanaalwerk en de beschikbare ruimte voor de grootste belemmeringen als het gaat om ventilatie. Ondanks dat ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat, treft Wouter Meeuws van DUCO in de praktijk vaak nog slechte ventilatie aan. In sommige gevallen ontbreekt een ventilatiesysteem zelfs. Voor de renovatie van gebouwen tot aan 15 appartementen bestaan er oplossingen, waarbij belemmeringen van kanaalwerk en ruimte niet meer aan de orde zijn. In dit artikel lichten we collectieve ventilatie met vraagsturing toe. 

Vraaggestuurde ventilatie voor gestapelde bouw

Een oplossing voor de hierboven beschreven problematieken is een collectieve ventilatie met een dakventilator volgens systeem C met vraagsturing. Dit collectieve ventilatiesysteem is zo opgebouwd dat het niet meer nodig is om per woning een mechanische afvoerventilator te installeren. Zo’n ventilatiesysteem bestaat uit een drukgestuurde dakventilator, slimme regelkleppen, ruimtesensoren voor vraagsturing, zelfregelende ventielen voor de afvoer van vervuilde lucht, zelfregelende roosters voor toevoer van verse lucht en een collectief luchtafvoerkanaal met één centrale afvoerunit.

“Er hoeft met deze methodiek geen kanaalwerk door de woning. Dat scheelt heel veel arbeid, tijd en overlast. De bij bestaande gestapelde bouw vaak moeilijk te realiseren mechanische afvoerventilator per wooneenheid is overbodig. Ook dat bespaart veel tijd en natuurlijk ruimte.”, vertelt Meeuws.

Hoe collectieve ventilatie met vraagsturing werkt

Meeuws legt uit dat de drukgestuurde dakventilator zorgt voor een perfecte verdeling van de debieten. Druksturing zorgt hierbij voor een efficiënte regeling van de variabele ventilatievraag.

“Sensoren geven aan wanneer er ventilatievraag is in een woning en dan gaan de regelkleppen open. Zo ontstaat er een drukval in het ventilatiekanaal waardoor de ventilator iets harder gaat werken om het drukverschil in de woning te compenseren. Het betekent dat er in de woning waar vraag is extra wordt geventileerd, maar in een andere woning niet. Dankzij de slimme iAV-regelkleppen is het mogelijk om appartementen centraal, zonaal of lokaal van vraagsturing te voorzien. Hierdoor kan tot 40% op energie worden bespaard.”

Inregelen en juist leveren

Meeuws ziet het inregelen en ervoor zorgen dat je als installateur ook echt het energielabel levert dat je belooft als kritieke aandachtspunten. Meer hierover lees je in het volledige artikel dat verscheen in magazine Koppeling, editie januari 2024.