Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Ook een nieuw rookgasafvoersysteem bij een nieuwe cv-ketel

04/03/2024

Wist je dat het wettelijk verplicht is om bij de vervanging van een cv-ketel ook het complete rookgasafvoersysteem te vernieuwen? Nog te vaak wordt dat — onder andere uit kostenoverwegingen — niet gedaan. Bob Peters, Sales Manager Installatie bij Ubbink, ziet het in de praktijk regelmatig gebeuren: de cv-ketel wordt vervangen, maar het bestaande rookgasafvoersysteem blijft hangen. Met alle risico’s van dien. Installateurs hebben de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de consument aan de wettelijke eisen voldoet.

Bij wet verplicht

Volgens de Praktijkrichtlijn Gasinstallaties mag het niet en de brancheverenigingen zijn in het Rapport Kwaliteitseisen glashelder over goed en deugdelijk werk van de installateur. “Als het rookgasafvoersysteem niet wordt vervangen als er een nieuwe cv-ketel wordt geplaatst, heeft dat vaak te maken met gemakzucht of met de kosten. Installateurs willen de consument een scherpe prijs bieden voor een nieuwe ketel. En het vervangen van het rookgasafvoersysteem kost natuurlijk geld.”, licht Bob Peters toe.

Levensduur rookgasafvoer

Maar niet voor niets is in de wet vastgelegd dat ook het rookgasafvoersysteem vervangen verplicht is: vanwege veiligheid. Er kan alleen van worden afgeweken als een toestel binnen vijf jaar wordt vervangen. Ook dan moet er eerst kritisch gekeken worden naar de conditie van het bestaande toe- en afvoersysteem. “Er wordt ook weleens gedacht dat het rookgasafvoersysteem een langere levensduur heeft dan de ketel en dus kan blijven zitten. Echter, het rookgasafvoersysteem heeft een ontwerplevensduur van een ketelleven.” Dit betekent dat al het materiaal boven de ketel ook vernieuwd moet worden: de aansluiting op de ketel, het verlengmateriaal en de dakdoorvoer. Laat je het oude materiaal hangen als installateur, dan neem je een risico. “Als bijvoorbeeld afdichtingsringen continue in aanraking komen met de zuren uit het condenswater, bijvoorbeeld omdat ze net niet goed gemonteerd zijn, dan worden de ringen aangetast en ontstaat er lekkage. Dat wil je niet.”, aldus Peters.

Montagevideo’s

Om het de installateur zo makkelijk mogelijk te maken, kun je op de website van Ubbink montagevideo’s bekijken. Meer informatie over Ubbink producten vind je hier.