Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Verantwoord werken als service- en onderhoudsmonteur: ken jij de regels?

23/10/2023

Installateurs zijn de aangenomen helden van de energietransitie. Immers, iedereen moet uiteindelijk van het gas af. Ondertussen moeten installateurs zich bewegen in een wereld waar regelgeving steeds strenger wordt. De energietransitie heeft ervoor gezorgd dat de overheid regelgeving enorm heeft aangescherpt. Voor service- en onderhoudsbedrijven en monteurs betekent dat een wirwar aan certificeringen. Ondertussen heb je als monteur een belangrijkere adviseursrol naar de consument toe dan je denkt. In dit artikel helderen we op welke regelgevingen gevolgen hebben voor jouw werk of bedrijf. 

Het is de komende jaren booming business voor service- en onderhoudsmonteurs. Veel bedrijven timmeren hard aan de weg om de schaarste aan goed, opgeleide monteurs in te vullen. Dat klinkt als halleluja maar het valt in de regel niet mee. Zeker niet voor nieuw aanwas in de installatiebranche, wat hard nodig is. Wat zijn nu de regels?

CO-preventie: verplichte certificering voor monteur én werkgever

1. Persoonlijke certificering: zorg dat je kiest voor het juiste profiel Sinds op 1 oktober 2020 de Gasketelwet in werking is getreden, is het als installateur of monteur verboden werkzaamheden te verrichten aan gasverbrandingsinstallaties zonder de juiste certificering. Het Bewijs van Vakmanschap CO-preventie is er voor zes verschillende profielen. Let dus goed op of de werkzaamheden die jij verricht wel onder het profiel vallen dat op het certificaat staat/komt te staan. De zes beschreven profielen zijn:

• Monteur Service & Onderhoud
• 1e Monteur Service & Onderhoud
• Monteur Werktuigkundige Installatie
• 1e Monteur Werktuigkundige installatie
• Monteur Werktuigkundige Installatie en Service & Onderhoud
• 1e Monteur Werktuigkundige Installatie en Service & Onderhoud

Binnen welk profiel iemand past, kun je hier checken: Profielkeuze - VakmanschapCO 2.

Bedrijfscertificering: BRL 6000-25 of BRL k25000-certificering ook verplicht

Hebben alle monteurs binnen jouw bedrijf een Bewijs van Vakmanschap voor het profiel passend bij hun werkzaamheden? Dan kun je de tevens verplichte BRL 6000-25 of BRL k25000-certificering aanvragen om als werkgever te voldoen aan de Gasketelwet. Deze bedrijfscertificering kan aangevraagd worden voor één of meer van de volgende deelgebieden:

• Installeren van nieuwe installaties
• Reparaties aan nieuwe installaties
• Onderhoud aan bestaande installaties
• Inbedrijfstellen en vrijgeven voor gebruik van toestellen na de bovenstaande punten

Wil je meer weten over de eisen die gesteld worden? Bezoek dan deze webpagina van Techniek Nederland.

Gepersonaliseerde ‘Sticker gecontroleerd’

De ‘Gasketelwet’ vereist dat alleen gecertificeerde bedrijven een cv-ketel in bedrijf stellen. Op de nieuwe gepersonaliseerde sticker moet je dan ook je certificaatnummer invullen. De ongepersonaliseerde stickers zijn niet meer toegestaan. Let op: mogen jouw medewerkers bijklussen? Wanneer zij dit doen met de gepersonaliseerde sticker en afmelden op het certificaatnummer van de werkgever, is de werkgever ook automatisch aansprakelijk. Meten is weten Een belangrijke rol bij het werken met gasverbrandingsinstallaties is weggelegd voor het meten van de concentratie koolmonoxide (CO) in rookgassen. Hiervoor is de juiste meetapparatuur nodig. Deze apparatuur moet voldoen aan de EN 50379. Dit is bijvoorbeeld voor de gasdruk, lekdetector, temperatuurmeter, multimeter en persoonlijke beveiliging. Gebruik je een rookgasmeter dan moet deze voldoen aan de EN 50379-2.

Denk ook aan je eigen veiligheid

Het is verplicht volgens de Gasketelwet om tijdens het afstellen van de ketel de stookruimte te meten. Hiervoor gebruik je naast een rookgasanalysemeter een draagbare CO-detector. Wel zo veilig. Waarom en waar je op moet letten, lees je in dit artikel van onze collega Wilfred Drenth.

 

•Voor jou kan deze energietransitie tot gevolg hebben dat je je moet gaan richten op service en onderhoud van een heel ander product: de warmtepomp. Let wel, dat mag niet zomaar…

Warmtepomp onderhouden? Regelgeving stelt F-gassen certificering

Warmtepompen (en airconditioningsystemen) bevatten koudemiddel en dat kan gefluoreerde broeikasgassen bevatten, die erg schadelijk zijn voor het milieu wanneer deze vrijkomen. Er zijn tegenwoordig ook natuurlijke koudemiddelen; deze zijn brandbaar. Voor het uitvoeren van werkzaamheden aan warmtepompen en aircosystemen waarbij koeltechnische handelingen moeten worden uitgevoerd, moet je in het bezit zijn van een geldig F-gassen certificaat. Het bedrijf waarvoor je werkt moet BRL100 gecertificeerd zijn.

Bij gesloten systemen zoals een mobiele airco of een monoblock warmtepomp is deze certificering niet vereist.

Ook interessant

- Bekijk hier meer informatie over de Gasketelwet

- Vind hier meer informatie rondom F-gassen certificering