Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Een betere waterkwaliteit creëren voor lagetemperatuursystemen

23/10/2023

Expert aan het woord:

Water heeft een aanzienlijke invloed op de werking en levensduur van verwarmings- en koelwaterinstallaties. Ten eerste is de mate van warmteoverdracht grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van het water. Ten tweede verminderen verstorende, vreemde stoffen in het water, zoals lucht (stikstof en zuurstof), microbelletjes (gassen), vuil en slib de effectiviteit van verwarmings- en koelwaterinstallaties. Hierdoor verslechterd het functioneren van het systeem en wordt er schade veroorzaakt als gevolg van corrosie. In het ergste geval valt het systeem uit. Marco Koenders, Service Coördinator bij Reflex, legt uit hoe vaccuümontgassing werkt en waarom het een must is in de energietransitie.   

Vacuümontgassing is een bekende toepassing binnen de utiliteitsbouw en wordt nu ook steeds meer bij woonhuizen toegepast. Bij deze toepassing worden veelal de richtlijnen van de Duitse VDI 2035 norm aangehouden, omdat deze het belang van een goede waterkwaliteit waarborgen. In deze norm staan technische aanbevelingen voor installateurs en fabrikanten van verwarmingssystemen en beschrijft onder andere de indicaties voor de waterhardheid en de potentiële waterstof (pH).

Vacuümontgassing: een must voor lagetemperatuursystemen  

Door de energietransitie wordt er bij nieuwbouw en renovatie gekozen voor lagetemperatuursystemen, zoals (hybride)warmtepompinstallaties, vloerverwarming en warmtenetten. Water bevat onder andere zuurstof en stikstof. De gasbellen in het water verstoren de circulatie binnen het systeem en opgeloste gassen verlagen de warmteoverdracht. De hoeveelheid gas in het systeemwater bepaalt dus sterk het rendement van het systeem. Een lagere systeemtemperatuur zorgen ervoor dat (opgeloste) gassen in het systeem blijven zitten, met als gevolg corrosie- en slibvorming. Daarnaast geleidt water beter dan lucht: hoe meer lucht er in een systeem zit, des te lager de warmteafgifte is. Met andere woorden, wanneer er lucht in het systeem zit, moet er meer energie verbruikt worden om hetzelfde comfort (warmte) te krijgen. Dit betekent niet alleen meer energiekosten, maar ook een hogere CO2-uitstoot. 

Wanneer je lucht in het systeem voorkomt, is dit dus goed voor zowel het milieu als de portemonnee van jouw klant. 

Hoe werkt vacuümontgassing?

Een groot voordeel van een vaccuümontgasser ten opzichte van traditionele vuil- en luchtafscheiders: de techniek haalt de oorzaak (zuurstof) van vervuiling van systeemwater weg. De ontgassing van het installatiewater gebeurt door middel van een sproeibuis. Water met een hoog gasgehalte wordt door een sproeier in de sproeibuis gespoten. Een pomp zuigt het water uit de sproeibuis en pompt het terug in het systeem. De installatie is zo ingesteld dat de pomp meer water aan de buis onttrekt dan door de sproeier kan nastromen. Daardoor ontstaat in de sproeibuis een vacuüm dat voor het ontgassingseffect zorgt. Als de pomp uitschakelt, stroomt water de sproeibuis in en schuift het afgescheiden gas via een ontluchter naar buiten. Het verzadigde medium kan weer nieuwe gassen in het installatiesysteem opnemen en zorgt voor een voortdurende reductie van de gasconcentratie in het complete installatienetwerk.

Betere werking, minder storingen en uitval

Met name bij lagetemperatuursystemen is luchtafscheiding niet genoeg. Microbellen  en opgeloste gassen blijven aanwezig in het systeem. Er is meer voor nodig om deze uit de installatie te krijgen. Hiervoor bestaat een oplossing: de Servitec vacuüm-sproeibuisontgasser. Deze vaccuümontgassers bieden bescherming tegen gasproblemen in kleine tot grote installaties. Deze zorgen ervoor dat de gassen in het systeemwater oplossen. Dit gebeurt met behulp van een onderdruk door een vacuüm in combinatie met het versproeien van het systeemwater. Door het onttrekken van lucht, maakt een vacuüm-sproeibuisontgasser een energiebesparing van minstens 10% mogelijk. 

Een vaccuümontgasser, ook vaccuüm-sproeibuisontgasser genoemd, is efficiënte oplossing die jouw klant binnen een redelijk kort termijn kan terugverdienen. Het constante proces van systeemwaterverbetering zorgt ook voor een betere werking en langere levensduur van de installatie en minder uitval. 

Toepassing en installatie van een Servitec vacuüm-sproeibuisontgasser

Het standaard Servitec-portfolio biedt oplossingen voor kleine- tot grote installatie: van woningbouw, tot utiliteit en industrie. Ook kunnen er oplossingen op maat worden geboden. Het gepatenteerde Servitec portfolio is tevens TÜV-gecertificeerd. De keuze voor het type ontgasser is afhankelijk van de druk en water of water/glycolinhoud van het systeem (geschikt voor glycol-toepassingen tot 50%). 

De ontgasser wordt bij voorkeur gemonteerd aan de zuigzijde van het systeem of de transportpomp, en bij voorkeur in een gezamenlijke retourleiding waar al het systeemwater voorbij komt. Het beste is om de Servitec Mini en Servitec S (geschikt voor kleine- tot middelgrote systemen) aan te sluiten met flexibele leidingen. In alle gevallen mogen de aansluitleidingen nooit aan de onderkant van de installatie worden aangesloten, maar dien je dat aan de zij- of bovenkant van de installatie te doen. De Servitec is in te stellen als Level- en MAG.control. Kies voor Level.control als de Servitec wordt geïnstalleerd in combinatie met een expansie-automaat. 

Indien de Servitec wordt aangesloten in combinatie met een gangbaar expansievat, dan moet deze ingesteld worden als MAG.control. Ook is het mogelijk om de Servitec vacuüm-sproeibuisontgasser, middels een potentiaalvrij storingscontact, aan te sluiten op een gebouwbeheersysteem.