Welke invloed hebben installateurs op overbelasting van het elektriciteitsnet?
10/04/2024
Nu steeds meer apparatuur en voertuigen vanuit het duurzaamheidsaspect werken op elektriciteit, komt er steeds meer druk op het elektriciteitsnet door pieken in zowel de afname (verbruik) als het aanbod (teruglevering) van elektriciteit. In andere woorden: netcongestie. Op netwerkniveau vraagt dit grootschalige aanpassingen om de doelstellingen van de energietransitie te kunnen halen. Op kleine schaal kunnen installateurs van grote toegevoegde waarde zijn. Hieronder schetsen we mogelijke adviezen richting de consument en ontwikkelingen om rekening mee te houden.
Energiebesparing eerst
Als je meer stroom verbruikt, komt er meer druk op het elektriciteitsnetwerk. De meest duurzame strategie voor duurzaam bouwen en renoveren is Trias Energetica. Daarbij is de eerste stap isoleren om energieverspilling tegen te gaan. Dit zorgt voor minder energieverbruik, waardoor er dus minder capaciteit van het netwerk wordt gevraagd. Immers, een warmtepomp die minder hard hoeft te werken, verbruikt minder stroom. Neem dit daarom altijd mee in je advies.
Aanstuurbare apparaten inzetten
Apparaten met geautomatiseerde sturing helpen om de stroomafname te managen binnen de grenzen van het net. Een warmtepomp die met behulp van slimme technologie zelf continu schakelt naar de gewenste prestatie op basis van de netwerkbelasting, voorkomt ongezonde pieken in het netwerk. Zo kan bijvoorbeeld een hybride-warmtepomp zo nodig omschakelen naar gas en zou een all-electric oplossing rekening kunnen houden met het verbruik van andere apparaten in huis. Naar verwachting zullen woningen in de toekomst worden uitgerust met een Home Energy Management System (HEMS) om het netwerk te kunnen ontlasten bij piekbelasting. Een ontwikkeling om op de voet te volgen!
Peak shaving
Peak shaving is een methode die wordt gebruikt om de piekvraag naar elektriciteit te reduceren door opgeslagen energie te gebruiken in tijden van grote vraag, om zo het netwerk weer in evenwicht te brengen. In de industrie wordt dit al vaker toegepast, maar het is ook een goede oplossing op individuele basis. De energie die middels zonnepanelen wordt opgewekt, wordt dan opgeslagen in een thuisbatterij, zodat dit bij piekbelasting kan worden ingezet. Het aantal woningen met zonnepanelen neemt behoorlijk toe en de thuisbatterij zal naar verwachting ook zijn opmars maken onder consumenten. Momenteel is de investering van een thuisbatterij nog niet voor iedere consument weggelegd.
Dynamic load balancing
Met dynamic load balancing kan het opladen van elektrische auto’s worden aangestuurd op basis van de stroomprijs, afname van groene stroom of netwerkbelasting. Met het toenemend aantal mensen dat overstapt op een elektrische auto, vormen ook deze een belasting voor het elektriciteitsnetwerk.
Zonnepanelen beperken: oostwestopstelling
In eerste instantie klinkt beperken heel gek, want de maximaal te benutten capaciteit beperken levert minder energie op. Maar wanneer consumenten meer opwekken dan dat nodig is voor het totaalverbruik in en rondom de woning, levert dat overbelasting van het netwerk op. Zonnepanelen opstellen in een ooswestpositie zorgt ervoor dat de opbrengst over de dag wordt verspreid. De verbruikspiek in de middag wordt zo gecompenseerd door een hogere opbrengst in de ochtend.
Twee andere manieren om de output van zonnepanelen te beperken zijn onderdimensioneren van de omvormer en passief aftoppen. Bij onderdimensioneren wordt het doorgevoerde piekvermogen beperkt tot 70%, bij passief aftoppen is het systeem ingesteld op 70% doorlaat van vermogen.
Het originele artikel kun je lezen in magazine Koppeling. Abonnee worden? Meld je kosteloos aan.
Meer lezen over netcongestie?
→ Column over onduidelijkheid bij de consument: Kortsluiting
→ Artikel Netcongestie en de impact op de energietransitie
→ Artikel Het vizier op de toekomst van de installatiewereld