Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

‘Renovation Ready’: renovatie eenvoudiger gemaakt

25/11/2024

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Naast het feit dat een duurzame woning beter voor onze planeet is, blijft natuurlijk het drukken van de energierekening de grootste prikkel voor huiseigenaren. In 2050 moeten volgens het klimaatakkoord ruim 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Kortom: een flinke klus om samen te klaren. Hierdoor groeit de vraag naar installateurs die hier thuis in zijn. Om jou hiervoor klaar te stomen biedt Zehnder ‘Renovation Ready’, een totaalconcept voor installateurs dat elke renovatieklus makkelijker maakt. Met deze combinatie van handige producten, tips en trainingen ben jij snel klaar voor de projecten van de toekomst.  

Ubbink introduceert nieuwe kabel- en leidingdoorvoer voor plat dak

15/10/2024

Met de nieuwe kabel- en leidingdoorvoer van Ubbink realiseer je op vrijwel elk plat dak eenvoudig een fraaie doorvoer voor alle kabels en leidingen. Door de varianten met een Resitrix en Armourplan (PVC) plakplaat hoef je bovendien niet langer te branden, waardoor je als installateur snel en zelfstandig een waterdichte doorvoer maakt voor alle soorten kabels en leidingen. 

Zelfstandig een doorvoer realiseren
In de energietransitie wordt de oplossing steeds vaker gezocht op het (platte) dak. Er worden zonnepanelen gelegd voor het opwekken van groene stroom. En naast de buiten-unit van de airco kan ook de buiten-unit van de warmtepomp op het platte dak staan. Met de kabel- en leidingdoorvoeren van Ubbink leid je alle kabels en leidingen van deze apparaten op een veilige manier door het platte dak.

Futureproof ventileren met Zehnder

01/10/2024
Ontelbaar veel woningen in Nederland worden mechanisch geventileerd met een Zehnder dakventilator of ventilatiebox. Zowel de ventilatieboxen (sinds 2005) als de dakventilatoren (sinds 1998) zijn modulair opgebouwd, waardoor met het losse motoronderdeel ‘Move Up’ gemakkelijke, snelle en duurzame vervanging mogelijk is. Zoals de voorgaande generaties telkens hun tijd ver vooruit bleken te zijn, is ook deze generatie ventilatieboxen en dakventilatoren nu al klaar voor de eisen van de toekomst.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp het ideale advies voor jouw klant?

12/07/2024

Ventilatiewarmtepompen verwarmen de woning door energie uit de ventilatielucht terug te winnen. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen die voorzien zijn van mechanische ventilatie (C of D) of voor klanten die juist een dergelijk ventilatiesysteem willen laten installeren. Het grote voordeel is dat deze warmtepomp iedere minuut van de dag voor ventilatie zorgt, met naast verwarming een gezond binnenklimaat als resultaat. Michel Pothuizen van Inventum neemt je in dit artikel mee in de werking, de pluspunten en de mogelijke concepten.

De impact van het binnenklimaat op de gezondheid nog steeds onderschat

12/08/2024

Een mens heeft 3 dingen nodig om te overleven: water, voedsel en lucht. En we kunnen het kortst zonder lucht. Toch wordt frisse lucht in huis nog niet serieus genoeg genomen. We snappen allemaal wat er gebeurt als je geen lucht meer krijgt, maar er is nog te weinig bewustwording rondom de gezondheidsproblemen die op korte en lange termijn kunnen ontstaan door het continu inademen van vervuilde lucht. De lucht in woningen en kantoren is circa 5 keer zo vervuild als de buitenlucht. Daarom is het belangrijk om vervuilde lucht naar buiten af te voeren en frisse buitenlucht toe te voeren. René Cas, Adjunct Directeur Business Development bij R-vent, benadrukt de urgentie van goede ventilatie. In dit artikel lees je waarom.

R-vent deed onderzoek naar de investering in het binnenklimaat bij bedrijven. De bouwgerelateerde kosten bleken slechts een klein deel ten opzichte van de loonkosten. Ventilatie is weer een heel klein deel van de constructiekosten binnen die totale investering. Op ventilatie wordt vaak bespaard, ondanks dat slechte ventilatie op de grootste kostenpost drukt: loon. De impact van het binnenklimaat op medewerkers is groot. Onderzoeken laten zien dat er een rechtstreeks verband is tussen ventilatie en ziekteverzuim. En als dat binnen kantoren geldt, geldt dat natuurlijk net zo goed voor woningen. 

Bepaal voor jouw klant een prettig binnenklimaat

17/02/2023

Als de aan- en afvoerkanalen verkeerd geplaatst zijn kan dit voor een onprettig binnenklimaat zorgen. Ventileren met een wtw-systeem (balansventilatie) is een goede oplossing om een hoge luchtkwaliteit te garanderen en een laag energieverbruik. ‘Maar als installateur is het essentieel om goed na te denken over de luchtstromen’, aldus Rob.

Wtw-ventilatiesystemen en luchttoevoer
Nieuwbouw wordt door de goede isolatie bijna allemaal voorzien van wtw-ventilatiesystemen. Deze systemen zorgen voor de juiste luchttoevoer en -afvoer en dus voor een hoge luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat. Het systeem zorgt altijd dat er een lichte overdruk in de woning aanwezig is. Verse lucht wordt toegevoerd via ventielen in de woonkamer, keuken en slaapkamers en afgevoerd in de keuken, de badkamer, de hal en overloop. Zo ontstaat er een luchtstroming in huis waar je van tevoren goed over moet nadenken.

Waar plaats je de toevoerventielen
Wij komen in de praktijk wel eens situaties tegen waar het in een woning 23ºC is en de bewoners met een jas aan op de bank zitten omdat ze het koud hebben. Hier zie je dat bij de bouw of het verduurzamen van het huis niet is nagedacht over de plaatsing van de toevoerventielen. Naast het berekenen zal een installateur ook over de beleving moeten nadenken. Zo wordt vaak alleen berekend hoeveel lucht er in een bepaalde ruimte gepompt moet worden, maar wordt er weinig rekening gehouden met hoe de ruimte is ingedeeld, wordt gebruikt en hoe de luchtstromen zich bewegen door de ruimte. Zo zien we bijvoorbeeld wel eens dat de aanvoerventielen boven de bank zijn geplaatst, daardoor zitten de bewoners constant in de tocht. Die geven dan het systeem de schuld, terwijl het aan het ontwerp ligt.

Een gezond binnenklimaat met Hybalans+ van Burgerhout

29/05/2024

Feilloos naar een gezond binnenklimaat
Hybalans+ van Burgerhout is een luchtdistributiesysteem voor alle ventilatievraagstukken. Het is eenvoudig te ontwerpen en te monteren en resulteert feilloos in een blijvend hoog ventilatiecomfort.

Hybalans+ ventilatiesystemen: energiezuinig & topcomfort
Hybalans+ is een flexibel modulair systeem dat in elk project toepasbaar is. Geschikt voor zowel individuele als collectieve en gebalanceerde systemen. Met een overzichtelijk aantal onderdelen zijn eenvoudig de meest uiteenlopende luchtdistributiesystemen te ontwerpen. Bij gebouwwijzigingen zijn veranderingen in het ontwerp snel door te voeren, uiteraard met behoud van kwaliteit. De eenvoud van het systeem waarborgt een perfect afgestelde luchtdistributie en een gezond binnenklimaat.

Tijdwinst bij montage & minimale onderhoudskosten
Dankzij de klikverbindingen tussen de luchtverdeelkasten, de flexibele kanalen en de ventielen kun je het Hybalans+ systeem snel monteren. Zelfs zonder gereedschap of lijm. Naregelen van de ventielen is niet nodig: het monteren van een restrictiering volstaat. Bereken zelf welke restrictiering nodig is in de Hybalans+ calculator. In de calculator kun je ook een installatie samenstellen met WTW-materiaal, doorvoeren en accessoires voor zowel systeem C als D.

Advies op maat
Geef je het berekenen liever uit handen? Burgerhout helpt je graag op weg met jouw project met een ventilatierapport inclusief ontwerpadvies. Een rapport aanvragen kan hier. Zo weet je precies wat je nodig hebt voor jouw project.

 

Ventilatieventielen: functionaliteit ontmoet stijl

11/03/2024

Ventilatie is een essentieel onderdeel van elk gebouw, maar dat betekent niet dat de esthetiek eronder hoeft te lijden. Ventilatieventielen, ook bekend als luchtventielen, bieden niet alleen functionele voordelen, maar voegen ook een decoratief accent toe aan de ruimte. Hoe combineer je optimale luchtkwaliteit met esthetische overwegingen? Met ventilatieventielen. 

Ventilatie in gestapelde bouw verduurzamen

28/02/2024

Bij renovatie van gestapelde bouw zorgen het kanaalwerk en de beschikbare ruimte voor de grootste belemmeringen als het gaat om ventilatie. Ondanks dat ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat, treft Wouter Meeuws van DUCO in de praktijk vaak nog slechte ventilatie aan. In sommige gevallen ontbreekt een ventilatiesysteem zelfs. Voor de renovatie van gebouwen tot aan 15 appartementen bestaan er oplossingen, waarbij belemmeringen van kanaalwerk en ruimte niet meer aan de orde zijn. In dit artikel lichten we collectieve ventilatie met vraagsturing toe. 

Ubbink Ventus Valetis - De logische WTW combinatie

29/02/2024

Word dakwijs met Ubbink 

Een efficiënt en goed presterend dak realiseren is niet inspelen op een vraag, het is voldoen aan de gestelde eisen! In een notendop zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden: de constructie, de isolatiewaarden van het dak, de lucht- en waterdichtheid van het dak, de aansluitingen en doorvoeren én een maximaal renderende energieopwekking. Wat in één zin is samengevat, vergt echter veel ontwerpvaardigheden, oplossingsgerichtheid en kunde van de mensen die het dak opgaan.

Iedere (energie)component op het dak stelt specifieke eisen. De luchttoevoer mag niet naast de ontspanningsleiding van de riolering of de ventilatieluchtafvoer geplaatst worden. Terwijl je bij zonnepanelen schaduw wilt voorkomen. Daarnaast moet je bij het ontwerp rekening houden met de schacht, muren en kamers binnenshuis. En juist daar, waar installateurs en bouwers elkaar tegenkomen, maakt de combinatie Ventus-Valetis het onderscheid.

De Ventus-Valetis combinatie bij Wasco

Voor zowel de luchttoevoer Ventus als luchtafvoer Valetis geldt dat de doorvoeren loodrecht door het dak geplaatst worden. Fijn voor de installateur die een rond gat in het dak maakt in plaats van een ovaal. Bovendien is het gat kleiner en exacter (lucht- en waterdicht) af te werken. Maar ook binnenshuis bieden deze haakse doorvoeren voordelen. Zo kan het leidingwerk tegen het dak geplaatst worden en neemt het minder ruimte in.

Daarnaast bewijzen de Ventus en Valetis hun klasse op het dak. Tijdwinst wordt geboekt door de ronde doorvoeren én de traploze instelling van de Ventus. Terwijl de Valetis de helling van het dak volgt. Door de beperkte opbouwhoogte - slechts 140 mm – voorkom je met het Valetis-luchtafvoersysteem schaduwen op de zonnepanelen. Én voor de Valetis is bijna overal op het hellende dak plaats, wat het ontwerp voor zowel binnen als buiten vereenvoudigd.
Dat maakt de keuze voor de Valetis-Ventus combinatie niet alleen heel logisch, maar ook bijzonder renderend.

Bekijk hier het Ventus-Valetis assortiment van Wasco.

DucoBox Reno - de slimme keuze voor vraaggestuurde ventilatie bij renovaties

11/03/2024

De DucoBox Reno maakt duurzaam renoveren eenvoudig en efficiënt. Als installateur wil je snel, gemakkelijk en kosteneffectief werken, en dat is exact waar deze compacte ventilatiebox in uitblinkt. Lees vooral verder en ontdek de vijf redenen waarom de DucoBox Reno de beste keuze in de markt is.

1. Compacte box, grootse prestaties
De DucoBox Reno is ontworpen met installatiegemak in gedachten. De box kan elke bestaande unit snel en eenvoudig vervangen en met een hoogte van slechts 20cm is dit de meest compacte centrale ventilatiebox op de markt. Dit maakt het niet alleen eenvoudig om te installeren, maar ook om discreet weg te werken achter een verlaagd plafond of sanbloc.

2. Plaatsingsgemak voor snelle installatie
De handige montagering maakt het aansluiten van leidingen en kanalen een fluitje van een cent. Geen behoefte aan extra gereedschap. De installatie gebeurt snel en moeiteloos, waardoor jij als installateur waardevolle tijd bespaart bij elke klus.

3. Eenvoudig in te regelen, zonder gedoe
De inregeling van de DucoBox Reno is net zo eenvoudig als de installatie. Alle regelknoppen zijn direct toegankelijk via een afdekkapje aan de voorkant, zonder het deksel te demonteren. Dit betekent dat je als installateur snel en gemakkelijk de juiste instellingen kunt aanpassen. Ook de bedieningsschakelaar kan op het deksel vastgeklikt worden, zodat deze zeker nooit verloren gaat.

4. Maximale energiewinst met slimme sturing
Ventileer met de DucoBox Reno enkel waar en wanneer dat nodig is. In deze box is er standaardvochtmeting voorzien en kan de vraagsturing nog verfijnd worden met een snel te monteren “Plug & Play” CO2 boxsensor.

5. Slimme kopieerfunctie voor efficiëntie in seriebouw
Voor projecten met meerdere woningen biedt de slimme kopieerfunctie van de DucoBox Reno een echte meerwaarde. Instellingen kunnen eenvoudig worden overgenomen naar gelijkaardige woningen, waardoor repetitieve taken geautomatiseerd worden.

Symaro-opnemers zorgen voor een gezond binnenklimaat

13/04/2022

Symaro-opnemers zorgen voor een gezond binnenklimaat, door de regeling van luchtverversing, kooldioxide (CO2) en reducering van fijnstof. Ze registreren en geven meetwaarden snel en nauwkeurig door en bieden zo een optimale basis voor een nauwkeurige en dus energiezuinige en kostenefficiënte regeling van een HVAC-installatie.  

Ventilatiesystemen optimaal instellen? Dat begint met luchtdebiet meten

25/01/2024

Ventilatiesystemen hebben een belangrijke rol voor het welbevinden van bewoners. Om de ventilatietechniek optimaal te kunnen instellen is het belangrijk om het luchtdebiet bij de verschillende toevoer- en afzuigroosters in het gebouw exact te meten. Waar moet je rekening mee houden? Tobias Thieme, Productmanager Klimaat en Koeltechniek bij Testo, heeft uitgeschreven hoe je dat het beste doet bij grote luchtroosters, standaard luchtroosters, afzuigroosters en wervelroosters met verwervelde stroming. 

 

Ventilatietips voor de wintermaanden

11/12/2020

Francesco Franchimon geeft de volgende tips:

1. Controleer hoeveel er daadwerkelijk wordt geventileerd

2. Controleer in welke mate er wordt gerecirculeerd

3. Verleng de bedrijfstijden van het ventilatiesysteem: start eerder en zet later uit. Ook al is het gebouw gesloten

4. Ventilatie in de toiletten is zeer belangrijk: bij het doortrekken kan een extra virusconcentratie ontstaan

5. Kijk of de capaciteit van het ventilatiesysteem kan worden vergroot

6. Bepaal of recirculeren leidt tot een risico: veel lokaal recirculeren is een groter risico dan recirculatie in een gebouw met honderden ruimtes

De optimale luchtverdeling met een luchtverdeelkast

31/01/2024

De basis van een goed functionerend ventilatiesysteem wordt gelegd op de tekentafel. Zeker bij balansventilatiesystemen. De luchtaanvoer en -afvoer vergen een nauwkeurige berekening, omdat de luchtstromen in evenwicht moeten zijn. Bovendien moet er voor zowel toe- als afvoer een kanalensysteem geïnstalleerd worden. Denk goed na voor je start over de ontwerpkeuzes die je maakt én over de materiaalkeuzes. Zo voorkom je faalkosten tijdens de bouw en kunnen bewoners straks gezond en comfortabel wonen.