Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Registreer op tijd je Erkenning Watervoerende Warmteafgiftesystemen

16/10/2024

Op 31 december 2024 stopt de overgangsregeling Vakbekwaamheid Erkenningsregeling Watervoerende Warmteafgiftesystemen. Dit is het moment dat je over moet zijn op de nieuwe regeling, waarbij alle geregistreerde bedrijven onder de erkenning Watervoerende Warmteafgiftesystemen moeten voldoen aan de vakbekwaamheidseisen van de nieuwe erkenningsregeling voor Watervoerende Afgiftesystemen.

Miljoenennota 2025: wat de nieuwe kabinetsplannen betekenen voor w-installateurs

23/09/2024

De technieksector staat wederom voor grote veranderingen als gevolg van de Miljoenennota 2025 en de Rijksbegroting voor het regeerprogramma van kabinet Schoof. Beide werden gepresenteerd op Prinsjesdag 2024. Het kabinet richt de aandacht op verduurzaming en innovatie, maar blijft ver van concrete plannen. Techniek Nederland gaf een reactie op de aspecten die gevolgen hebben voor de technieksector in een persbericht. De punten die voor jou als w-installateur relevant zijn hebben we hieronder op een rij gezet.

Drinkwaterbeheer steeds complexer, ook door klimaatverandering

26/08/2024

Met een toenemend bevolkingsaantal komen er steeds meer mensen die rekenen op gezond en veilig drinkwater. De verdeling van al dat water blijkt al lastig en wordt bemoeilijkt door klimaatverandering. Met oplopende watertemperaturen dreigen ernstige tekorten en komt de drinkwaterhygiëne onder druk te staan. Vooral de zomermaanden gaan zorgen voor flinke uitdagingen. Wat kunnen jij en je klant verwachten en welke stappen liggen nu voor de hand?  

Drinkwaterinstallaties installeren: wetgeving en andere aandachtspunten

23/08/2024

Het belang van schoon en veilig drinkwater kan niet worden onderschat. Dagelijks vertrouwen miljoenen Nederlanders op de levering van gezond drinkwater. Voor installateurs is het essentieel om de wet- en regelgeving rond drinkwaterinstallaties goed te kennen en te volgen om een goede waterkwaliteit te kunnen garanderen. In dit kennisartikel bespreken we de belangrijkste regels en praktische tips voor het installeren van drinkwaterinstallaties, met inzichten van Erik Zeijpveld, Technisch Adviseur Sanitair/Drinkwaterinstallaties bij Wasco.

Wet- en regelgeving

In Nederland wordt de kwaliteit van drinkwater streng bewaakt door diverse wetten en normen, die zijn afgestemd op Europese richtlijnen. De belangrijkste wet- en regelgeving zijn de Drinkwaterwet, het Drinkwaterbesluit en de Waterwet. Deze wetten stellen eisen aan de drinkwaterkwaliteit en de leveringszekerheid, en geven richtlijnen voor de bescherming van drinkwaterbronnen. Daarnaast is de NEN 1006-norm van cruciaal belang voor installateurs. Deze norm beschrijft de algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties, waaronder het verplicht gebruik van goedgekeurde materialen.

Recente ontwikkelingen

Om in te spelen op nieuwe uitdagingen en technologische vooruitgangen is de wetgeving rondom drinkwater voortdurend in ontwikkeling. Eén van de belangrijkste recente wijzigingen is de herziening van de Europese Drinkwaterrichtlijn, die strengere normen en nieuwe verplichtingen oplegt aan de kwaliteit van drinkwater. 

Nederland heeft zijn nationale wetgeving aangepast om aan deze nieuwe Europese normen te voldoen. Daarnaast is er veel aandacht voor schadelijke stoffen,  zoals PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), die moeilijk afbreekbaar zijn en mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Dit heeft geleid tot strengere monitoring en lagere toegestane concentraties van deze stoffen in drinkwater. Ook de maatregelen voor legionellapreventie zijn aangescherpt, vooral op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en hotels.

Aandachtspunten voor installateurs

Bij de installatie van drinkwatersystemen zijn er diverse aandachtspunten waar installateurs rekening mee moeten houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om kruisverbindingen te voorkomen en terugstroombeveiligingen correct te installeren. 

Onjuiste installatie kan leiden tot microbiële besmetting, zoals legionella, en chemische verontreiniging door zware metalen. Ook de juiste dimensionering van leidingen is belangrijk om een voldoende doorstroming en waterdruk te garanderen. Daarnaast is het cruciaal dat je jouw klanten goed informeert over het gebruik en onderhoud van hun drinkwatersysteem.

Innovaties en makkelijkere installatie

Nieuwe technologieën maken het aanleggen en beheren van drinkwaterinstallaties steeds makkelijker en efficiënter. Slimme sensoren en IoT-apparaten worden steeds vaker ingezet om continu de waterkwaliteit, druk en temperatuur te monitoren. Dit stelt installateurs in staat om real-time data te ontvangen en vroegtijdig in te grijpen bij eventuele problemen. 

Daarnaast zorgen prefab en modulaire systemen voor een snellere en kwalitatief betere installatie. Duurzame materialen en technieken, zoals corrosiebestendige kunststoffen, dragen bij aan de verbetering en duurzaamheid van drinkwaterinstallaties.

De toekomst van drinkwaterkwaliteit

De hoge kwaliteit van drinkwater in Nederland blijft ook in de toekomst een prioriteit. Dankzij technologische innovaties en de voortdurende inspanningen van drinkwaterbedrijven en installateurs kan Nederland blijven voldoen aan de strenge eisen voor drinkwaterkwaliteit. 

Het is belangrijk dat installateurs zich continu bijscholen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen om hun rol hierin optimaal te vervullen. Wasco helpt door kennis te delen en kan samen met installateurs hun opdrachtgevers adviseren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland behouden blijft, ondanks uitdagingen zoals klimaatverandering.

Samen zorgen we ervoor dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland ook voor toekomstige generaties gegarandeerd blijft.

Drinkwaterkwaliteit en drinkwaterveiligheid: het verschil en het belang

23/08/2024

De volksgezondheid en het milieu vallen of staan bij de drinkwaterkwaliteit en de drinkwaterveiligheid in ons land. Water kan een bron zijn voor ziekten en een vervoersmiddel voor giftige stoffen. Daarom is het van groot belang dat ons drinkwater nauw in de gaten wordt gehouden. We hebben schoon water nodig om ons lichaam gehydrateerd te houden, om ons voedsel te wassen en om onszelf te reinigen. Wanneer het niet schoon is, kunnen we doodziek of chronisch ziek worden. Twee maatstaven om ons te beschermen tegen vervuild, ongezond water zijn drinkwaterkwaliteit en drinkwaterveiligheid. Wat is nu het verschil?

Voldoen aan energieprestatie-eisen voor gebouwen (EPBD IV)

26/07/2024
Opnieuw zijn de Europese energieprestatie-eisen voor gebouwen aangescherpt. Deze regelgeving is vastgelegd in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Het doel van de Europese Commissie is om de CO2-uitstoot en het energieverbruik van gebouwen in de hele Europese Unie te verminderen. De verplichting om hieraan te voldoen levert daarentegen ook voordelen op voor jou als installateur en voor jouw klant. Door energie efficiënter in te zetten, en daarmee minder energie te gebruiken, voldoe jij aan de EPBD-regelgeving en is de energierekening van jouw klant lager.

Duurzame oplossingen voor jouw klant

09/08/2021

Wij hebben berekend wat de verduurzaming van een bestaande woning kost aan de hand van 3 meest voorkomende situaties.  

1.    Energieverbruik (investering)
2.    Energieopbrengst (besparing)  
3.    Financiële energie (subsidie)

Rob van Houten (Technisch adviseur gespecialiseerd in duurzame oplossingen) geeft hieronder in hoofdlijnen duurzame oplossingen aan en de mogelijke terugverdientijd. Deze berekeningen zijn voor iedereen toepasbaar. 

De markt van zonnepanelen, hoe staat het ervoor?

24/06/2024

Ondanks dat we wereldwijd eerst achterliepen in het zonnestroomvermogen per inwoner, mogen we ons in Nederland een ware wereldkampioen noemen na een enorme inhaalslag. Dat laat het Nationaal Solar Trendrapport zien dat begin 2024 werd gepubliceerd. 2023 was een succesvol jaar voor de markt van zonne-energie. Maar hoe gaan de ontwikkelingen rondom zonnepanelen nu verder? 

Beleid salderingsregeling herzien

Ten tijde van dit onderzoek was het afschaffen van de salderingsregeling van de baan. Inmiddels staat in het hoofdlijnenakkoord van kabinet Schoof I dat de salderingsregeling per 2027 toch wordt afgebouwd. De exacte gevolgen voor de markt van zonne-energie is nu nog moeilijk te zeggen. Een afname in het aantal nieuwe installaties lag al in de lijn der verwachtingen. We leggen je hieronder uit waarom.

 

F-gassenverordening is aangescherpt: reken op toename in toepassing natuurlijke koudemiddelen

13/07/2024
In 2010 werd de F-gassenverordening in het leven geroepen als antwoord op klimaatverandering en is in 2013/2014 al eens flink herzien. Deze Europese wet is dit voorjaar opnieuw aangescherpt om de overgang naar natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 en propaan te versnellen. De F-gassenquota en de GWP-waarde worden versneld omlaag gebracht. De redactie van het magazine Koppeling sprak met Harry Dekker, directeur van Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Harry nam ze mee in de gevolgen van deze aanscherping: waarop moeten installateurs zich voorbereiden?

CO-vrij keurmerk: niet vrijblijvend, toch onbekend bij consument

29/05/2024
Sinds de invoering van de Gasketelwet in april 2023, zijn de regels rondom het werken met gasverbrandingsinstallaties aanzienlijk verscherpt. Voldoen aan de juiste eisen voor CO-certificering levert je het keurmerk CO-vrij op, evenals een vermelding in het register voor gasverbrandingsinstallaties. Dit keurmerk is essentieel, omdat jouw klant op zijn of haar beurt de verplichting heeft om te controleren of je gecertificeerd bent. Echter, weet jouw (potentiële) klant dit wel?

Tips voor behoud van comfort bij warmtepompen: leidingsystemen dimensioneren

28/05/2024
Duurzaamheid betekent voor velen vooral minder energie gebruiken, minder verwarmen en minder koelen. Hierbij speelt het leidingsysteem een cruciale rol. Marco de Jong, werkzaam bij Viega op afdeling Technical Support, deelt inzichten die helpen om het comfort dat een verwarmingsoplossing met een warmtepomp geeft ook te behouden op langere termijn.

De voordelen van elektrische vloer- en wandverwarming

27/05/2024
Vloerverwarming is razend populair, mede vanwege de duurzame inzetbaarheid. Met een elektrische vloerverwarming geef je jouw klant een eenvoudige oplossing om nog een stapje verder te zetten, zeker in combinatie met zonnepanelen. Met behulp van een zelfklevende verwarmingsmat van slechts 4 mm dun, die moet worden afgewerkt met een lijm of gietmortel die geschikt is voor vloerverwarming, bied je jouw klant comfortabele stralingswarmte voor kleinere ruimtes. En door de zeer eenvoudige installatie blijven de kosten beperkt voor je klant.

Hoofdlijnenakkoord: geen verplichting hybride warmtepomp, afschaffing van de salderingsregeling. En nu?

23/05/2024
Het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitiepartijen beschrijft besluiten die behoorlijke gevolgen kunnen hebben voor de installatiebranche. Zo is de rendementseis voor woningen wat betreft het voorgestelde regeerakkoord van de baan. Dat wil zeggen dat de verplichting om een cv-ketel vanaf 2026 minimaal te laten vervangen door een hybride warmtepomp komt te vervallen. Ook de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt, zoals het er nu uitziet, ondanks een eerder besluit van de overheid toch afgeschaft per 1 januari 2027. Schokkend nieuws in een markt waar partijen hoog hebben ingezet op deze duurzame oplossingen ten behoeve van de energietransitie.

Beheer op afstand: de trend voor snelle service

22/04/2024

Voor steeds meer installatie- en servicebedrijven wordt het interessant om verwarmingsinstallaties op afstand te monitoren. In de huidige markt, waar personeelstekorten en responssnelheid een grote rol spelen, worden de voordelen duidelijk: grotere efficiëntie en mogelijkheden om klanten sneller te hulp te schieten. Verschillende fabrikanten bieden online tools die installateurs kunnen gebruiken om installaties van desbetreffende merken op afstand te beheren. Het omarmen van deze technologieën, geeft vooruitstrevende installateurs en servicemonteurs een concurrentievoordeel. We lichten een voorbeeld van zo’n mooi platform toe in dit artikel: HomeCom Pro van Nefit Bosch.

Welke invloed hebben installateurs op overbelasting van het elektriciteitsnet?

10/04/2024
Nu steeds meer apparatuur en voertuigen vanuit het duurzaamheidsaspect werken op elektriciteit, komt er steeds meer druk op het elektriciteitsnet door pieken in zowel de afname (verbruik) als het aanbod (teruglevering) van elektriciteit. In andere woorden: netcongestie. Op netwerkniveau vraagt dit grootschalige aanpassingen om de doelstellingen van de energietransitie te kunnen halen. Op kleine schaal kunnen installateurs van grote toegevoegde waarde zijn. Hieronder schetsen we mogelijke adviezen richting de consument en ontwikkelingen om rekening mee te houden.