Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Hoogstandje RFID-techniek: doeltreffend ingericht voor installateurs

27/03/2025

Installateurs zijn voor een vlot verloop van hun werk afhankelijk van overzicht en efficiëntie. Daar worden hun klanten ook blij van. Daarbij is beschikken over de juiste onderdelen op het juiste moment van groot belang. RFID is een technologie waarmee objecten draadloos kunnen worden geïdentificeerd. Bij Wasco hebben we dit een stap verder gebracht en volledig afgestemd op het werkleven van de installateur. Door middel van maatwerksystemen helpt deze technologie installateurs hun servicebus en magazijn optimaal te bevoorraden.

Energiehuishouding managen met EMS is een veelbelovende ontwikkeling

25/03/2025

Energiebeheer in woningen en bedrijven wordt steeds belangrijker. Energiemanagementsystemen (EMS) bieden hierin een veelbelovende oplossing. Volgens Maarten de Vries, Programmamanager Smart Energy bij TKI Urban Energy, wordt EMS in de toekomst een onmisbaar onderdeel van onze energiehuishouding. Een van de redenen hiervan is dat netbeheerders manieren proberen te vinden om de totale belasting van het energienet te verlagen. 

Wavin prefab leidingsystemen; snel, voordelig en op maat

05/03/2025

In samenwerking met Wavin bieden wij prefab leidingsystemen op maat aan. De pvc- en pp-buizen van Wavin en het luchtverdeelsysteem Ventiza zijn ideaal voor prefabricage. Wavin heeft een moderne productiehal in Hardenberg, hier maken zij complete prefab elementen. Deze elementen worden op de bouw- of montagelocatie afgeleverd. Dit zorgt voor een snellere en efficiëntere installatie ter plaatse.

De toekomst van circulaire installaties

04/03/2025

“Circulariteit is een kans om vakmanschap nieuw leven in te blazen”, stelt Wytze Kuijper, kernteamlid en Manager Partners bij Cirkelstad. Cirkelstad is kennispartner van het Lente-akkoord 2.0 en zet zich in die hoedanigheid in voor een circulaire gebouwde omgeving. Wytze deelt zijn visie op de rol van de installatiesector in deze transitie, de kansen die circulariteit biedt en de veranderingen die nodig zijn.

Wasco is gehercertificeerd voor Sales005-berichten

03/02/2025

Wasco is gehercertificeerd door Ketenstandaard Bouw en Techniek voor Sales005-berichten. Dit houdt in dat we data delen volgens alle afgesproken standaarden. Bij Wasco gaat het hierbij om berichten die we met onze klanten communiceren via MessageService. 

Brancheplan Verpakkingen; waar staan we nu?

10/01/2025

Voor Brancheplan Verpakkingen zijn negen doelstellingen geformuleerd voor 2025. Hoe staat het ervoor met deze doelstellingen? Laurens de Vrijer, een van de initiatiefnemers van het Brancheplan Verpakkingen vanuit Techniek Nederland, maakt de balans op in Koppeling.  

Vergeten aspect van de energietransitie: circulair koelen

18/12/2024

Duurzaam bouwen en renoveren zijn aan de orde van de dag, maar de focus ligt dan vaak op het verwarmen. Koeling, wat net zo belangrijk is, wordt vaak vergeten. En circulair koelen al helemaal. Robert Jan van Egmond, programmamanager Duurzame Warmte en Koude bij TKI Urban Energy, wil deze trend doorbreken en vertelde hierover in Koppeling.  

De Nederlandse batterijmarkt in beeld

18/12/2024

De complete Nederlandse batterijmarkt is voor het eerst in kaart gebracht. Dit is gedaan in het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25, van Dutch New Energy Research en Solar365. Batterijopslag gaat een steeds grotere rol spelen in de installatiewereld, maar het is tegelijkertijd een nog onbekend onderwerp. Wij delen daarom de belangrijkste conclusies over de batterijmarkt met je.  

Eerste kamer stemt: salderingsregeling definitief afgeschaft

17/12/2024

Het is definitief, de salderingsregeling wordt afgeschaft. Daar heeft de Eerste Kamer op 17 december over gestemd. Het kabinet heeft een streep gezet door deze regeling, die gunstig was voor eigenaren van zonnepanelen. De Eerste Kamer is nu dus meegegaan in het voorstel van het kabinet om deze regeling af te schaffen. 

Wasco Adventskalender: de meest gelezen artikelen van 2024

27/11/2024

Voor de decembermaand hebben we dit jaar iets speciaals voor onze klanten en vakgenoten gemaakt: de Wasco Adventskalender! Tijdens de adventsweken tellen we af naar de feestdagen. Vanaf 1 december openen we elke dag een digitaal vakje met een van de meest gelezen artikelen van 2024. We tellen af op onze homepage, zo kun je iedere dag eenvoudig ons adventscadeautje openen.

Waarom zou je kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven voor energiedragers?

21/10/2024

Met de energietransitie in volle gang is het belangrijk om verder te kijken dan alleen naar het type installaties in woningen. De volgende generatie heeft recht op een gezonde toekomst. Daarbij is de installatietechniek een grote verantwoordelijkheid toebedeeld. Als installateur kun je op verschillende manieren je bijdrage leveren. Onder andere door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke producten. De oplossingen liggen binnen handbereik; de technologieën voor duurzame producten zijn er namelijk al. Neem het voorbeeld van Climalife, dat laat zien waarom plantaardige energiedragers voor het transport van warmte- en koude energie een goede keus zijn.

Drinkwaterinstallaties installeren: wetgeving en andere aandachtspunten

29/11/2024

Het belang van schoon en veilig drinkwater kan niet worden onderschat. Dagelijks vertrouwen miljoenen Nederlanders op de levering van gezond drinkwater. Voor installateurs is het essentieel om de wet- en regelgeving rond drinkwaterinstallaties goed te kennen en te volgen om een goede waterkwaliteit te kunnen garanderen. In dit kennisartikel bespreken we de belangrijkste regels en praktische tips voor het installeren van drinkwaterinstallaties, met inzichten van Erik Zeijpveld, Technisch Adviseur Sanitair/Drinkwaterinstallaties bij Wasco.

Wet- en regelgeving

In Nederland wordt de kwaliteit van drinkwater streng bewaakt door diverse wetten en normen, die zijn afgestemd op Europese richtlijnen. De belangrijkste wet- en regelgeving zijn de Drinkwaterwet, het Drinkwaterbesluit en de Waterwet. Deze wetten stellen eisen aan de drinkwaterkwaliteit en de leveringszekerheid, en geven richtlijnen voor de bescherming van drinkwaterbronnen. Daarnaast is de NEN 1006-norm van cruciaal belang voor installateurs. Deze norm beschrijft de algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties, waaronder het verplicht gebruik van goedgekeurde materialen.

Recente ontwikkelingen

Om in te spelen op nieuwe uitdagingen en technologische vooruitgangen is de wetgeving rondom drinkwater voortdurend in ontwikkeling. Eén van de belangrijkste recente wijzigingen is de herziening van de Europese Drinkwaterrichtlijn, die strengere normen en nieuwe verplichtingen oplegt aan de kwaliteit van drinkwater. 

Nederland heeft zijn nationale wetgeving aangepast om aan deze nieuwe Europese normen te voldoen. Daarnaast is er veel aandacht voor schadelijke stoffen,  zoals PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), die moeilijk afbreekbaar zijn en mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Dit heeft geleid tot strengere monitoring en lagere toegestane concentraties van deze stoffen in drinkwater. Ook de maatregelen voor legionellapreventie zijn aangescherpt, vooral op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en hotels.

Aandachtspunten voor installateurs

Bij de installatie van drinkwatersystemen zijn er diverse aandachtspunten waar installateurs rekening mee moeten houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om kruisverbindingen te voorkomen en terugstroombeveiligingen correct te installeren. 

Onjuiste installatie kan leiden tot microbiële besmetting, zoals legionella, en chemische verontreiniging door zware metalen. Ook de juiste dimensionering van leidingen is belangrijk om een voldoende doorstroming en waterdruk te garanderen. Daarnaast is het cruciaal dat je jouw klanten goed informeert over het gebruik en onderhoud van hun drinkwatersysteem.

Innovaties en makkelijkere installatie

Nieuwe technologieën maken het aanleggen en beheren van drinkwaterinstallaties steeds makkelijker en efficiënter. Slimme sensoren en IoT-apparaten worden steeds vaker ingezet om continu de waterkwaliteit, druk en temperatuur te monitoren. Dit stelt installateurs in staat om real-time data te ontvangen en vroegtijdig in te grijpen bij eventuele problemen. 

Daarnaast zorgen prefab en modulaire systemen voor een snellere en kwalitatief betere installatie. Duurzame materialen en technieken, zoals corrosiebestendige kunststoffen, dragen bij aan de verbetering en duurzaamheid van drinkwaterinstallaties.

De toekomst van drinkwaterkwaliteit

De hoge kwaliteit van drinkwater in Nederland blijft ook in de toekomst een prioriteit. Dankzij technologische innovaties en de voortdurende inspanningen van drinkwaterbedrijven en installateurs kan Nederland blijven voldoen aan de strenge eisen voor drinkwaterkwaliteit. 

Het is belangrijk dat installateurs zich continu bijscholen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen om hun rol hierin optimaal te vervullen. Wasco helpt door kennis te delen en kan samen met installateurs hun opdrachtgevers adviseren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland behouden blijft, ondanks uitdagingen zoals klimaatverandering.

Samen zorgen we ervoor dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland ook voor toekomstige generaties gegarandeerd blijft.

Jouw klant bespaart snel met deze quick wins

01/11/2023

Niemand wil hoge energierekeningen, ook jouw klanten niet. Je kunt je klanten een aantal vrij eenvoudige aanpassingen voorstellen die energie besparen. We geven je 12 voorbeelden die je mee kunt nemen in je advies.

De markt van zonnepanelen, hoe staat het ervoor?

24/06/2024

Ondanks dat we wereldwijd eerst achterliepen in het zonnestroomvermogen per inwoner, mogen we ons in Nederland een ware wereldkampioen noemen na een enorme inhaalslag. Dat laat het Nationaal Solar Trendrapport zien dat begin 2024 werd gepubliceerd. 2023 was een succesvol jaar voor de markt van zonne-energie. Maar hoe gaan de ontwikkelingen rondom zonnepanelen nu verder? 

Beleid salderingsregeling herzien

Ten tijde van dit onderzoek was het afschaffen van de salderingsregeling van de baan. Inmiddels staat in het hoofdlijnenakkoord van kabinet Schoof I dat de salderingsregeling per 2027 toch wordt afgebouwd. De exacte gevolgen voor de markt van zonne-energie is nu nog moeilijk te zeggen. Een afname in het aantal nieuwe installaties lag al in de lijn der verwachtingen. We leggen je hieronder uit waarom.